Nieuws

KWPN-najaarsonderzoek van start met 22 hengsten

08 10 2008


Vandaag werden in Ermelo 23 jonge hengsten voorgesteld aan de twee hengstenkeuringscommissies om een plaatsje te bemachtigen in het 50-dagen verrichtingsonderzoek. Alle hengsten werden onder het zadel én onder hun eigen ruiter voorgereden voor de jury. Eén springhengst, de Tangelo van de Zuuthoeve x Calvados, werd om veterinaire redenen doorverwezen naar het voorjaarsonderzoek 2009.

Uiteindelijk mochten 22 jonge hengsten, 14 in de springrichting gefokte en 8 in de dressuurrichting gefokte hengsten, een box betrekken op het KNHS-centrum. Onder hen de nog steeds bloedmooie kampioen van de springhengsten in Den Bosch 2008, Arthos R (Namelus R x Mermus R x Zeus x Joost) van Stal Roelofs die onder Hendrik Jan Schuttert een zeer frisse maar op de sprong ook een zeer goede indruk achter liet. Ook Illinois VDL (Indoctro x Marlon x Cantus x Nimmerdor) die reeds bij het NRPS is goedgekeurd, liet enkele sprongen uit het boekje zien en heeft een prachtig model.

Uiteraard waren veel hengsten enigszins gespannen bij deze presentatie maar vermeldenswaard waren zeker ook de verrichtingen van Aberdeen VDL(Heartbreaker x Indorado), een bloedbeestje dat snel van de grond ketst, Alonso (Utrillo van de Heffinck -v.Clinton- x Cavalier x Concorde) van Reini Tewis en Jan van Kooten die een echte hengstenuitstraling koppelt aan een goede rijdbaarheid en prima sprongen, en tenslotte de vierjarige Campbell VDL (Cassinni I x Carpaccio) die een prachtig front heeft, een geweldige galop en op de sprong met wat ongelijke voorbenen toch hele mooie sprongen liet zien.

De acht dressuurhengsten lieten zich alle fijn rijdbaar en bewerkbaar zien en eigenlijk beschikkken alle hengsten over een fraai exterieur. De specialisatie-fokkerij was op zo'n ochtend bijzonder goed waarneembaar: springhengsten die in model sterk wisselen, van groot tot klein en van lang tot kort en vaak matig dravend maar uitstekend galoperend, de dressuurhengsten daarentegen die vrijwel zonder uitzondering beschikken over lange lijnen, een opwaarts gebouwde romp en veel souplesse in de draf. De nummer twee van Den Bosch 2008, Apache (UB 40 x Krack C x Inspekteur) is een bijzonder chique verschijning die zich nogal druk maar ook zeer groot maakte en ontegenzeggelijk geweldig over de benen ging. Zijn halfbroer, Adagio (UB 40 x Sandro Hit x Ferro) van de Lisman Stables is eveneens een fraaie hengst die een zeer goed achterbeengebruik liet zien. De nummers drie en vijf van de kampioenskeuring in Den Bosch werden ook aangeleverd. Nummer drie Amarillo (Tuschinski x Negro) heeft een actief gebruik van het achterbeen maar was nog wat zoekerig naar de balans en de nummer vijf van Den Bosch, de zeer imponerende Amazing Star (Flemmingh x Ferro x Donnerhall), liet een zeer mooie bergopwaarts gesprongen galop zien en een zeer ruime stap en is een echt vaderpaard met veel hengstuitstraling.

De volgende hengsten zijn begonnen aan het 50 dagen onderzoek:

Springen - Acodetto x Alasca / Casal x Indoctro / Contender x Carthago / Couleur Rubin x Caretano Z / Heartbreaker x Indorado / Indoctro x Marlon / Lupicor x Concorde / Namelus R x Mermus R / Utrillo van de Heffinck x Libero H / Utrillo van de Heffinck x Cavalier / Wandor van de Mispelaere x Nabab de Reve / Heartbreaker x Calvaro Z / Casantos x G.Ramiro Z / Cassini I x Carpaccio

Dressuur: Flemmingh x Ferro / Paddox x Mytens xx / Sandreo x Pion / Tuschinski x Negro / UB 40 x Sandro Hit / UB 40 x Krack C / Fürst Heinrich x Pik Bube / Sandro Hit x Amethist

Terug