Nieuws

KWPN opnieuw beste springstamboek

09 10 2008


Voor het vijfde jaar op rij is het KWPN het beste springpaardenstamboek van de wereld. Een unieke prestatie! Maar zeker zo mooi is dat er weer een Nederlands paard bovenaan staat. Wie kan dat anders zijn dan Olympisch kampioen Hickstead (Hamlet x Jomara ster pref van Ekstein, fokker B. van Schijndel).

Het volledige podium van Hong Kong doet natuurlijk goede zaken voor het KWPN want naast Hickstead tellen ook de halfbroers Ninja la Silla en Authentic, die beide Guidam als vader hebben, mee voor de stamboekranking. Ninja (m.Olympica van Lys de Darmen, gefokt door Stoeterij Van Uitert-Huijsmans) is over 2008 nummer acht van de wereld en daarmee de nummer twee van de KWPN-ers. Authentic (m.Gerlinda van Katell xx, fokkers G.H. en H. Morsink) van Beezie Madden, goed voor Olympisch teamgoud en individueel brons, staat op plaats 17.
De successen van Hong Kong hebben natuurlijk hun uitwerking gehad op de wereldranglijsten over 2008. Maar voor zijn elfde plaats hoefde Paard van het Jaar 2007 Okidoki (Jodokus x Kentucky v.Topas, fokker O. Boonstra) niet eens naar China. In Aken liep Okidoki zijn laatste wedstrijd van dit jaar, tweede met het team.
De zes beste paarden tellen van ieder stamboek tellen mee voor de stamboekenranking. Naast Hickstead, Ninja la Silla, Okidoki en Authentic zijn dat voor het KWPN ook Eurocommerce Milano (Indorado x Iloma van Beaujolais, fokker Js. Haandrikman) (21ste) en Primeval Wings (Lexicon x Jersey v.Columbus, gefokt door de familie Morsink) (22ste), die wordt gereden door Gert Jan Bruggink.
Het KWPN dus op de eerste plaats bij de stamboeken voor de springpaarden. De top tien bestaat verder uit het Westfaalse stamboek, het Holsteiner Verband, het Hannoveraner Verband, BWP, Selle Francais, Oldenburg, Zangersheide, de Zweden en het Belgische SBS.

Hannover voert de stamboekenranking dressuur aan. Het KWPN is wederom tweede, maar ook dit jaar is het verschil met de nummer één weer kleiner geworden. De goedgekeurde hengst Painted Black is met de vijfde plaats de beste KWPN-er en steeg daarmee drie plaatsen. Was Painted Black vorig jaar nog het enige Nederlandse dressuurpaard in de top tien, dit jaar krijgt hij gezelschap van zijn leeftijdsgenoten Parzival en Pop Art (Amsterdam x Jodyprinses keur v.Cabochon, fokker E. Korenberg) op de zesde en zevende plaats. Parzival (Jazz x Fidora ster pref prest v.Ulft, fokker J.M. Beijer-de Kleijn) hoefde daarvoor niet eens aan de start te verschijnen in Hong Kong. De aansprekende resultaten in Aken en Rotterdam waren al meer dan goed genoeg om deze topklassering te behalen. Pop Art presteerde vooral uitmuntend in Florida.
De pas tienjarige Ravel (Contango x Hautain pref v.Democraat, fokker H. de Man) was de verrassing van de Spelen met de geweldige vierde plaats zonder internationale ervaring en met slechts een aantal Amerikaanse wedstrijden in Californië in zijn bagage. De sterke ruin is met zijn gedeelde 15e plaats goed voor het vierde en meetellende resultaat voor het KWPN.

Persbericht KWPN

Terug