Nieuws

Goede merries bij SK Wanssum

22 06 2009


In Wanssum werd zaterdag de laatste Limburgse stamboekkeuring van het seizoen gehouden. “De keuring is goed verlopen, de baan lag er perfect bij en het was een verzorgde accommodatie. We hadden een mooie verdeling bij de paarden, 17 springpaarden en 16 dressuurpaarden”, vertelt inspecteur en juryvoorzitter Cor Loeffen.

Opnieuw was de meeste kwaliteit te vinden bij de dressuurpaarden. "Dat is een positieve ontwikkeling in onze provincie, vorig jaar hebben we nog moeten constateren dat de dressuurfokkerij een aandachtspunt is en nu hebben we op de keuringen al een stel hele fijne paarden gezien."

Zes merries kregen het sterpredikaat in de dressuurrichting. "Drie daarvan behaalden het predikaat met 80 punten voor beweging. Onder hen twee merries die uit dezelfde stam komen."

Daarmee doelt inspecteur Cor Loeffen op Beautiful Loma-W prok (Florencio uit Thyloma W, f/g A.P. de Wit uit Reuver) en Bibabeloma W (Sandro Hit) van dezelfde fokker en eigenaar. "De Florencio is een merrie die goed in het rechthoeksmodel staat en een hele charmante verschijning is. In draf en galop liet ze veel beentechniek zien." Voor haar exterieur kreeg Beautiful Loma-W 75 punten. Uit dezelfde stam komt de prok-merrie Bibabeloma-W, die voorlopig ster werd verklaard en tweemaal 80 punten scoorde. "De Sandro Hit is een langgelijnde merrie met zeer veel uitstraling. Ook zij viel in beweging op met haar goede beentechniek. Beide merries komen uit de Loma-stam van Sietse van Dellen, die tot voor kort vooral bekend stond om haar goede springpaarden maar met zulke merries mag er ook voor de dressuurfokkerij het nodige van de Loma's verwacht worden!"
Ook een opvallende dressuurmerrie was Bon Voyage (Krack C, f/g A. Verdellen uit Horst). "Een merrie met een goed rechthoeksmodel die wat meer halsbespiering mocht hebben. Voor de draf, galop en houding kreeg ze een 8. Ze viel verder op met haar fijne achterbeengebruik en souplesse." Moeder Natasja is een volle zus van de KWPN gekeurde hengst Métall.

Bij de springmerries werden er 9 van de 17 ster. Een uitschieter was de vierjarige register A-merrie Also Special (Argentinus uit Titia ster prok v.Carthago, f/g J.G.E. Delissen en G.W.J. Verstappen). De kleindochter van het internationale springpaard Especiale (Erica, v.Voltaire) kreeg voor haar reflexen en techniek een 8, voor het vermogen zelfs een 8,5. Met 70 punten exterieur en 80 voor het vrij springen werd de merrie voorlopig ster verklaard. "De Argentinus was het meest opvallende springpaard van de dag. Het is een merrie die goed in het rechthoeksmodel staat en met goede reflexen springt. Ze kan heel goed terugspringen en toonde veel scope."

Loeffen constateerde dat er de laatste jaren steeds meer 'sportfokkers' naar de keuringen komen met hun merries. "Dat is een positieve ontwikkeling die te danken valt aan het feit dat de springkwaliteiten een hoge prioriteit krijgen op de keuring." Ook veel kwaliteit op het hout toonde Bravola (Quidam de Revel uit Maravola keur pref v.Nimmerdor, f/g H.L.J. Kessels uit Meerlo). Een volle broer werd vorig jaar aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Moeder Maravola is zelf een volle zus van het internationale springpaard Garavola en leverde al een nationaal springpaard van Animo. Bravola toonde zich in Wanssum een heel compleet springpaard en scoorde voor zowel exterieur als vrij springen 75 punten.

De vierjarige Alcalanda prok (Heartbreaker uit Calanda Z prok v.Calvaro Z, f/g H.A.P.J. Marcellis uit Vredepeel) viel op met haar springvermogen. De volle zus van de KWPN gekeurde hengst Zambesi slaagde met 70 punten exterieur en 75 voor het springen. "Het is een royaal ontwikkelde merrie die wat onstuimig begon maar later veel vermogen toonde bij het springen." De Centrale Keuring van Limburg wordt gehouden op 11 juli in Sevenum.

Bron: KWPN

Terug