×

Nieuws

Dochter van vrijspringkampioene duurste in Dronten

13 09 2009


In lijn met de opbrengstdaling op de meeste andere veulenveilingen van dit seizoen moest de veulenveiling in Dronten afgelopen vrijdag genoegen nemen met een substantieel lagere opbrengst ten opzichte van een jaar eerder. De 18e editie van de veiling zag de gemiddelde verkoopprijs dalen naar 4.644 euro per veulen en moest daarmee zo’n 20% inleveren ten opzichte van 2008.

Een sterke moederlijn behoort onomstotelijk bij de klapper van de veiling, het als laatste geveilde merrieveulen Ebalia SMH, een fraaie dochter van de nationale vrijspringkampioene van 2008 Abalia SMH uit de befaamde Baliastam. Ebalia SMH (fokker Minne Hovenga uit Jelsum) is een dochter van topvererver Indoctro en krijgt in de moederlijn van achtereenvolgens Chin Chin, Burggraaf, Nimmerdor en Notaris een flink pak springgenen mee. Moeder Abalia SMH, die beschikt over ongekende springmanieren en vorig jaar zeer verdiend tot nationaal kampioen vrijspringkampioen in Ermelo werd gekroond, doet een flinke duit in het springgenen-zakje. Grootmoeder Ribalia H.B. is een dochter van de bafaamde Ibalia-W die moeder is van de goedgekeurde hengst Wonderboy (v.Ramon) en reeds vijf keur- en elite-merries bracht. Het voskleurige veulen vertrekt voor 14.500 euro naar de stallen van Tim Holford van Haras du Gazon in Frankrijk die een week eerder een drietal veulens op Sell Deurne aanschafte.

De een na duurste van de veiling werd het door Wim van der Linde uit De Cocksdorp (Texel) gefokte hengstveulen Euro Live Texel, een nazaat van de beroemde Texel-stam gecombineerd met de Ferro-nazaat Rhodium. De fraaie zwarte werd afgeslagen op 12.000 euro en heeft in moeder Vita Corieta (v.Jazz), grootmoeder Rieta Corieta (v.Burggraaf) en overgrootmoeder Heorieta (v.Caritas) die uit de befaamde topfokmerrie Corieta (v.Nabuur) stamt, een ijzersterk fokkende merrielijn.

Ook de nummer drie op de opbrengstlijst is gefokt door Wim van der Linde en betreft publiekslieveling Enzo Ferrari Texel, een Painted Black zoon die door het talrijke publiek tot mooiste veulen van de veiling werd verkozen. De zwarte hengst heeft na moeder Veniz (v.Krack C), Regaliz (v.Jazz) en Nyorieta (v.Investment) op de achtergrond eveneens het bloed van Corieta in de aderen stromen. De hengst werd verkocht voor precies 10.000 euro.

Lees dinsdag a.s. alles over de veulenveiling Dronten in Het Sportpaard

Terug