Nieuws

Ron en Els Nowee NVP-Fokkers van het Jaar

19 09 2009


Het bestuur van de Nationale Veulenveiling Prinsjesdag heeft Ron en Els Nowee van Stoeterij ’t Maalwater uitgeroepen tot Fokker van het Jaar. Vorig jaar maakte de eliteveiling een begin met deze traditie, door de heer Abbring uit Onnen met deze onderscheiding te verrassen.

Ron en Els Nowee zijn waardige opvolgers van deze Groningse topfokker. Hun Stoeterij 't Maalwater heeft al de nodige topsportpaarden voortgebracht, waaronder het internationale springpaard Pracht-S. Afgelopen jaar waren Ron en Els Nowee zeer succesvol met hun fokproducten C-Trenton Z, Torricelli M en de KWPN-gekeurde Alicante HBC.
De in Holstein en Westfalen goedgekeurde hengst C-Trenton Z (Carthago x Calypso II) sprong afgelopen zomer op CH De Wolden over een muur van 2.19 m en eindigde met zijn amazone Angelique Hoorn in de Derby van La Baule als zesde.
Lotje Schoots werd in De Steeg Nederlands kampioene bij de Young Riders met Torricelli M (Florestan I x Pion) en vervolgens behaalde ze met dit paard ook twee gouden medailles op het EK voor Young Riders in Ermelo.
Vorig jaar werd Alicante HBC (Casall la Silla x Indoctro) goedgekeurd voor de dekdienst. Ron en Els Nowee verkochten deze hengst destijds op de Prinsjesdagveiling aan Jan Schep.

Hiermee is voor het bestuur van de Prinsjesdagveiling al aan twee van de drie voorwaarden voldaan om voor de titel Fokker van het Jaar in aanmerking te komen: Stoeterij 't Maalwater is zeer succesvol geweest met haar fokkerij en Ron en Els Nowee zijn altijd loyaal geweest aan de Prinsjesdag-veiling. Ze kochten er ooit fokmateriaal aan en verkopen hun producten nu weer via de NVP. Ook dit jaar waren zij met een topveulen vertegenwoordigd. Catalogusnummer 24 Ebby M (Numero Uno x Texas M van Indoctro x Lagos) is een fantastisch gemodelleerd merrieveulen. De halfzus van Alicante HBC was daarnaast één van de best bewegende veulens van de Prinsjesdag-collectie 2009.

Aan het laatste, misschien wel het belangrijkste, criterium hebben Els en Ron Nowee zeer zeker ook voldaan. Zij hebben een duidelijke fokkerijvisie ontwikkeld. Stoeterij 't Maalwater baseert zijn keuzes op een grondige kennis van de prestatielijnen van Holstein en KWPN. Niets wordt aan het toeval of aan de mode van de dag overgelaten, alle relevante gegevens worden geregistreerd en verwerkt in verantwoorde keuzes. Dit beleid komt de kwaliteit van de fokkerij en zeker ook het streven naar fokzuiverheid ten goede.

Ron en Els Nowee kregen tijdens de 17-de editie van de Nationale Veulenveiling Prinsjesdag uit handen van bestuurslid Gem Dekker een gouden insigne uitgereikt die hen levenslang zal herinneren aan het feit dat zij in 2009 werden uitgeroepen tot de Prinsjesdag Fokkers van het Jaar.

Terug