Nieuws

Fijne springpaarden in Stuifzand

24 03 2010


Gisteren beoordeelden inspecteurs Bart Henstra en Henk Dirksen 33 paarden in de spring- en dressuurrichting tijdens de IBOP in het Drentse Stuifzand.

Driekwart van de springpaarden slaagde, minder dan een derde van de dressuurpaarden behaalde de benodigde 75 punten. Henk Dirksen: "In de breedte hebben we vandaag een goede groep springpaarden gehad. Bij de dressuurpaarden hebben we weinig uitschieters gezien. Ondanks dat we een grote groep merries te beoordelen hadden, hebben we dankzij de goede organisatie fijn kunnen werken."

Vijftien van de twintig springpaarden slaagden voor de test, waarbij Carmen-Maria M het meest opviel. Deze merrie van f/g Stoeterij Het Maalwater doet misschien wat beknopt aan, maar dankzij haar extra reflexen, techniek en vermogen slaagde zij met 83 punten, waaronder een 9 voor de reflexen. Na de test werd zij met 70 punten voor exterieur ster. Carmen-Maria M is een dochter van Quidam de Revel en Umea-Maria M.

Een andere troef van Stoeterij Het Maalwater was Zoë (v.Calido I). Zij is een volle zus van het Grand Prix-springpaard Coupe de Coeur, die onder Ludger Beerbaum furore maakt. Met 80 punten slaagde deze met veel macht en vermogen springende merrie, die zich tijdens het vrij springen zelfs nog opwaardeerde en ster werd verklaard met 75 punten voor exterieur.

"Stoeterij Het Maalwater stelde vier driejarige merries voor. Zij werden allen goed voorgesteld en twee van deze merries waren echt opvallende paarden", aldus Henk Dirksen.
Nog een merrie uit een mooie stam is Aretta, een dochter van Kojak (m.Loretta W). Loretta is ook de moeder van maar liefst drie internationaal springende kinderen. Dit zijn Oretta (v.Indoctro), de aangewezen hengst Timo Uno (v.Numero Uno) en Aretta's volle zus Roletta (v.Kojak). Aretta slaagde met 79 punten en viel op door haar lichtvoetige manier van bewegen, daarnaast springt zij vlug van de grond en maakt de sprong achter goed af. Haar fokker en geregistreerde is G.J. Bosman uit Heerde.

Dertien dressuurpaarden betraden de baan, drie waren er niet te beoordelen en verlieten de baan. Van de overgebleven tien merries slaagden er vier. De opvallendste was Scandic-dochter Woline (m.Noline keur pref v.Cocktail), die met veel souplesse en tritt in de benen naar een score van 77,5 punten bewoog. De merrie die ook opviel door haar goede bewerkbaarheid heeft niet alleen Scandic als vader, haar grootmoeder Eljenohve (v.Akteur) is ook de overgrootmoeder van Scandic zelf.

Bron: KWPN

Terug