Nieuws

Topscore voor Tolan R x Mermus R-merrie

03 07 2010


Ieder jaar kent de stamboekopname in het Friese Boijl bij de springpaarden wel een aantal opvallende uitschieters. Ook dit jaar mag de Friese springpardenfokkerij zich verheugen in een absolute crack.

Dit jaar gaat op de eerste dag (vandaag, zaterdag 3 juli, is er nog een stamboekkeuring voor springpaarden) al die eer naar de Tolan R-dochter Chup a Chup (fokker H. de Roover uit Strijbeek), die eigendom is van de HBC Stal. Chup a Chup werd ster verklaard met 75 punten voor exterieur en maarliefst 90 voor het vrij springen. Inspecteur Dirk Reijne: "Echt een fabelachtige merrie, ze lijkt er werkelijk alles in te hebben. Het is rassige merrie van 1.63m met een heel functioneel, langgelijnd model. Op het hout heeft ze ontzettend snelle reflexen, daar kreeg ze ook 95 punten voor, een fantastische techniek waar ze ook 95 punten voor kreeg en heel veel vermogen. Ze springt echt uit het boekje, fantastisch in de parabool en met een geweldige sprongafloop. En de aanjagers konden wat anders gaan doen, want ze was ontzettend gretig en had totaal geen begeleiding nodig in het lijntje. Echt een lust voor het oog!"

Ook een opvallend paard was 's ochtends de Cardento-dochter Celena DML (fokker D.M. Leistra uit Grouw) van VDL Stud en M. Bourgondien. Ze werd ster met 75 punten voor haar exterieur en 80 voor het springen, bestaande uit onder meer 85 voor het vermogen. "Een royaal ontwikkelde merrie van 1.71m met een actieve galoppade waarin ze veel balans heeft. Bij het springen toont ze veel macht, sprongafloop, vermogen en overzicht."

Eén van de opvallendste paarden vanaf het straatje was de Veron-dochter Chasance (uit Olysance keur sport-(spr) v.Wolfgang, fokker R. Bosma-Bruggink en B.L. Bosma uit Beilen) van J. Wiersma uit Nieuwebrug. "Een beeldschone merrie met een prachtige hoofd en een heel goed model. Qua exterieur was ze een echte blikvanger. Voor het springen kreeg ze 75 punten", aldus Reijne.

Het andere juryteam had inspecteur Bart Henstra als juryvoorzitter. "We hadden vandaag geen hele sterke dag, de kwaliteit was wat wisselend. Wel hebben we een aantal goede paarden gezien." Eén daarvan was de Colman-dochter Ciacinthe VDL (uit Ocinthe keur sport-(spr) v.Indoctro) van f/g VDL Stud uit Bears. Het is een Register A-merrie en met 80 punten voor zowel exterieur als springen voldoet ze ruimschoots aan de eisen voor ster. "Een heel goed gemodelleerd bloedpaard met veel jeugd en goede verhoudingen. Springen deed ze ontzettend goed, met zeer veel lichaamsgebruik en sprongafloop. Wat haar score nogal drukte was de galoppade, waarin ze duidelijk meer balans had moeten laten zien."

Voor dit onderdeel kreeg ze nu 65 punten en dat stak wel schril af bij de 85 punten voor reflexen en zelfs 90 voor vermogen.

In totaal werden er 25 merries (uit 53 merries) ster verklaard in Boijl. Zeven merries deden dat met 80 punten voor het springen, één met 85 punten (de driejarige Clearway-dochter Clearfine HBC, die geen ster kon worden vanwege 65 punten voor exterieur) en één met 90 (Chup a Chup v.Tolan R). Opvallend was dat de paarden in Friesland doorgaans veel vermogen toonden. Zo kregen Ciacinthe VDL (v.Colman), Cely VDL (v.Douglas) en Chup a Chup zelf 90 punten voor dit onderdeel.

Bron: KWPN

Terug