×

Nieuws

Vivaldi, Uphill en Jazz topaanvoerders op KPD

12 08 2010


Met de KWPN Paardendagen in zicht is het duidelijk welke paarden zich dit jaar in Ermelo op de vijfdaagse finale van het keuringsseizoen mogen presenteren. Ondanks dat er merries en veulens van veel verschillende vaders hebben weten door te dringen tot dit KWPN-podium, is er toch ook dit jaar weer een aantal opvallende verervers komen bovendrijven.

Bij de springpaarden valt op dat er meer verschillende vaders kinderen uitgezonden kregen naar de Nationale Merrie- en Veulenkeuring dan bij de dressuurhengsten. Er zijn dan ook meerdere springhengsten die twee of drie merries of veulens zullen presenteren, bij de dressuurhengsten zien we een veel duidelijkere top drie qua inzenders.

Gedeelde hoofdleveranciers
Kijken we naar de gecombineerde inzending van hengsten bij zowel de driejarigen als de veulens, dan zijn er twee bewezen verervers die duidelijk opvallen. Zowel Corland als Indoctro kregen een merrie uitgenodigd voor het Nationaal Kampioenschap aan de hand. Daarnaast wisten ook van beide hengsten drie veulens een ticket te bemachtigen, een aantal dat alleen de nog jonge hengst Zirocco Blue VDL ook wist te halen. De driejarige Corland-merrie geselecteerd voor het kampioenschap aan de hand heeft zich ook geplaatst voor het kampioenschap vrijspringen, waar zij vergezeld zal worden door nog een tweede dochter van deze topvererver.
Van Up to Date zien we maar liefst vijf nazaten terug op de KWPN Paardendagen, twee dochters plaatsten zich voor het kampioenschap aan de hand, één andere mocht naar het kampioenschap vrijspringen en daarnaast zullen twee veulens de eer van hun vader verdedigen. Vorig jaar had Up to Date ook al een merrie in de kopgroep bij de merries en twee jaar geleden was hij de vader van de nationale veulenkampioen. Diverse andere jonge hengsten hebben ook meerdere kinderen die zijn geselecteerd voor Ermelo.

Duidelijke top drie
Zoals gezegd zijn er bij de dressuurpaarden een aantal hengsten zeer duidelijk aanwezig met hun nafok tijdens de KWPN Paardendagen. Absolute hoofdaanvoerder is kampioenenmaker Vivaldi met veertien kinderen op de paardendagen. Vorig jaar had hij zes veulens in de kopgroep bij de dressuurveulens en in 2008 waren zowel de kampioen als de reservekampioen kinderen van deze veelbelovende hengst die zelf al eens overtuigend de Pavo Cup won. Al vele regio's kenden in een Vivaldi-veulen de kampioen en nu zijn eerste kinderen drie jaar worden, doen 'de Vivaldi's' het ook goed op de stamboek- en Centrale Keuringen. Maar liefst zeven van zijn dochters kregen een uitnodiging voor de Nationale Merriekeuring en ook zeven veulens wisten door te dringen naar de Nationale Veulenkeuring.

Lichte Tour-hengst Uphill kreeg zelfs nog één veulen meer naar de Nationale: acht in totaal. Hierbij komen nog drie driejarige merries waardoor Uphill de gedeelde op één na hoogste afvaardiging heeft met elf in totaal. Ook Jazz, het zal u niet verbazen, behoort tot de top drie. De beste dressuurpaardenvererver van de wereld is met acht driejarige dochters en drie veulens goed vertegenwoordigd. Opvallend is het bij de dressuurlichting dat de topaanvoerders voornamelijk relatief jonge hengsten zijn.

Bron: KWPN

Terug