Nieuws

Prima begin Spruce Meadows voor Nederlanders

09 09 2010


In de openingsrubriek van the Spruce Meadows Masters wist van de Nederlanders alleen Nathalie van der Mei met de schimmel Noble Lady (Corrado I x Lincoln) door te dringen tot de barrage. In deze barrage legde de uit Venezuela afkomstige ruiter Pablo Barrios met G&C Lagran (v. Lancer II) de snelste foutloze rit neer op de door regen doorweekte grasmat. In de tweede wedstrijd, met hindernissen tot een hoogte van 1.60 m., werd Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) na een spannende barrage voortreffelijk derde.

In de ochtenduren viel de regen met bakken uit de grijze lucht en het publiek bleef dan ook massaal weg op deze openingsdag. In de openingsrubriek gingen voor Nederland ook Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met Valdimore (Numero Uno x Farmer, 15de met een springfout) en Piet Raijmakers jr. (Asten) met Van Schijndel's Celvin (Calvaro Z x Lumiere, 26ste met twee springfouten) van start. Tien combinaties bleven foutloos en in de barrage was er een fraaie vierde plaats voor Nathalie van der Mei.

In het hoofdnummer van woensdag, een rubriek met hindernissen tot een hoogte van 1.60 m., bleven slechts drie combinaties foutloos, waaronder Dubbeldam. Aan de start kwam ook de inmiddels legendarische Hickstead (Hamlet x Ekstein) met de Canadees Eric Lamaze in het zadel. Deze combinatie zegevierde in twee eerdere Grand Prix wedstrijden, die in 2010 op Spruce Meadows werden verreden. Als hij aanstaande zondag wederom de Grote Prijs weet te winnen (hij zegevierde ook in 2009) dan komt hij in aanmerking voor een bonus van 450.000 Canadese Dollars, waardoor hij zondagavond naar huis kan vertrekken met een cheque van 775.000 dollar. Als dat Lamaze en de KWPN gefokte Hickstead lukt is daarmee een nieuw wereldrecord gerealiseerd, want nooit eerder won een combinatie zoveel geld in een springwedstrijd.

In de 1.60 m. wedstrijd bleven dus slechts drie combinaties geheel zonder strafpunten. Gerco Schröder (Tubbergen) noteerde met Eurocommerce Pennsylvania (v. Gambrius) een strafpunt voor het overschrijden van de tijd en werd vierde. Daarmee was hij niet de enige, want van de 27 starters noteerden maar liefst 23 combinaties strafpunten voor het overschrijden van de tijd. Schröder bracht ook Eurocommerce New Orleans (Colbert x Carthago) aan de start, maar noteerde daarmee elf strafpunten en werd 19de. Piet Raijmakers jr. probeerde het met Van Schijndel's Lys Platiere (v. Quidam de Revel) en eindigde als 24ste met 14 strafpunten. Nathalie van der Mei bracht in deze wedstrijd Heechhiem's Tersina (Corland x Nimmerdor) aan de start en eindigde met 15 strafpunten als 26ste. De wedstrijd werd gewonnen door de Brit Guy Willams met de negenjarige merrie Belinka van het Overlede Goed (Skippy II x Gottwald). Hij realiseerde een tijd van 40.025 sec. en daarmee verwees hij de Belg Rik Hemeryck met Quarco de Kerambars (Darco x Skippy II) naar de tweede plaats. Hemeryck noteerde op de eindstreep een tijd van 40.174 sec.

Regerend Nederlands junioren kampioene Stephanie van de Brink (Nijkerk) mocht ook mee reizen naar Calgary. "Begin vorige week kreeg ik een telefoontje van Nancy Southern dat zij nog een paar plaatsen vrij had op de charter, die de paarden vanuit Europa naar Calgary zou vliegen. Of ik nog iemand wist de mee zou willen? Ik dacht meteen aan Stephanie, die wat mij betreft deze reis als een beloning van een sterk seizoen mag zien", vertelde Jan Broek, die al vele jaren een goede relatie onderhoudt met de familie Southern. Stephanie stelde niet teleur, want in de openingswedstrijd met hindernissen van 1.30 m. eindigde zij met Wennemars (Karandasj x Wintelre) als zesde. In de tweede wedstrijd zadelde zij Verdi (Heartbreaker x Mr.Blue) en daarin eindigde zij als vierde. "Ik ben heel erg blij dat ik in Calgary mag rijden. Voor mij is de reis en het verblijf alleen al een enorme ervaring", aldus Stephanie.

Jacob Melissen,

In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.sprucemeadows.com

Uitslag openingswedstrijd:

1) Pablo Barrios (Ven) - G&C Lagran - 0 / 34.96

2) Ashlee Bond (USA) - Cadett 7 - 0 / 35.17

3) Maurice van Roosbroeck (Bel) - Dylano - 0 / 35.59

4) Nathalie van der Mei (Makkinga) - Noble Lady - 0 / 40.06

15) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Valdimore (Numero Uno x Farmer) - 4 / 77.11

Uitslag finning welcome:

1) Guy Williams (Eng) - Belinka van het Overlede Goed - 0 / 40.02

2) Rik Hemeryck (Bel) - Quarco de Kerambars - 0 / 40.17

3) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 5 / 46.98

4) Gerco Schröder (Weerselo) - Eurocommerce Pennsylvania - 1 / 69.01

Terug