Nieuws

NRPS-hengsten gereden door juryleden

02 11 2010


Tijdens de derde beoordelingsdag van het NRPS-verrichtingsonderzoek is het de gewoonte dat de commissieleden zelf plaats nemen in het zadel om de hengsten aan te voelen. De dag begon echter met de tweede beoordeling van de hengsten die een van de eerdere dagen gemist hebben, en deze hoefden zich nog alleen onder de eigen ruiter te tonen.

Zeven rijpaardhengsten kwamen voor de derde beoordeling naar Ermelo, ditmaal om naast het tonen van de drie basisgangen een eenvoudig parcoursje te springen en daarna door een van de juryleden gereden te worden: Quinto HBC (v. Quidam de Revel), Carlos (v. Contender), Harmony (v. Harley VDL), Babaloub du Vi (v. Babalouba), Fernando (v. For Pleasure), Candoletto (v. Canto) en For Money Z (v. For Pleasure). Verhulst (v. Verdi) werd ook verwacht, maar bleef afwezig. Hij kan deze derde beoordeling op maandag 22 november inhalen, als de andere zeven hun vierde verrichtingsdag doorlopen. Dan zullen de juryleden opnieuw zelf de hengsten rijden, aansluitend aan hun verrichtingen met de eigen ruiter.

Tweede beoordeling

Van de hengsten die nu de tweede beoordeling ondergingen, zullen er nog vier het traject verder doorlopen. Dat zijn de vijfjarige Cassanova (v. Casall), die vorige keer alleen afwezig bleef omdat hij de dag daarvoor in Lanaken de finale van de vijfjarige springpaarden had gelopen; en de driejarigen Imperio VDL (v. Indorado), By Balou Z (v. Balou du Rouet) en Suarez (v. Sandreo), die de eerste keer afwezig bleven en voor het eerst onder het zadel beoordeeld zijn op 27 september. Suarez is hiermee de enige overgebleven dressuur gefokte rijpaardhengst in dit verrichtingsonderzoek. Salcido (v. Sir Donnerhall) en Zchufro (v. Don Schufro), die nu ook voor de tweede beoordeling verwacht werden, bleven afwezig en zijn daarmee dit seizoen van verdere deelname uitgesloten. Hetzelfde geldt voor de springgefokte L'Apache (v. Lucky Boy) en Con Dios (v. Casco). Cassiniland (v. Cassini II) nam wel deel aan deze tweede beoordeling, maar werd op grond van bemerkingen op zijn bewegingsmechanisme teruggefloten. Voor deze hengst is het doek nu definitief gevallen, voor de andere bestaat de mogelijkheid volgend jaar het complete traject opnieuw te doorlopen.

Bron: NRPS

Terug