×

Nieuws

Nederlandse ruiters vooraan in Salzburg

05 12 2010


De Nederlandse springruiters hebben in Salzburg goede zaken gedaan. Twee van hen, Marc Houtzager met de goedgekeurde hengst Opium VS en Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN, drongen door tot de barrage van de Grote Prijs, waarin vijf van de 52 ruiters die in deze wedstrijd startgerechtigd waren, streden om de hoofdprijs, een Mercedes.

In de barrage ging het steeds een fractie sneller. De Ier Cameron Hanley ging als eerste van start met de in Nederlands bezit zijnde Southwind VDL. Zijn goede tijd werd direct verbeterd door Marc Houtzager en Opium. "Ik kon niet alleen steeds binnendoor rijden, maar ook druk houden op de hengst, die nog wel eens in het parcours wil bokken. Dat deed hij nu slechts eenmaal en dat kost tijd. Toch was het een uiterst vlot gereden rondje, waarin we foutloos bleven en achteraf bleek dat goed voor de derde plek", aldus Houtzager.

Daarna kwam oud-Europees kampioen de Brit Peter Charles in de ring met Murkas Rubert R, die onder Ben Schröder internationaal doorbrak. Charles vroeg van deze bij Roelofs in Den Ham gefokte ruin vanaf de eerste meter een hoog tempo en Rubert R wist dat ook vol te houden, waardoor zij als eerste onder de tijd van Houtzager doken. Daarna was het de beurt aan de Zwitser Steve Guerdat met Ferrari, die op zaterdag Willem Greve met Ude al te snel af was geweest. Guerdat vroeg vanaf het eerste moment een hoog tempo, en schroefde dat tempo in de laatste lijn naar een imposante oxer nog iets verder op. De afstand paste niet echt, maar Ferrari rekte zich tot het uiterste en bleef foutloos in een nog weer snellere tijd.

Als laatste starter kwam Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN in de ring en ook hij probeerde de tijd opnieuw te verbeteren. De combinatie leek goed onderweg, tot Utascha zich even verstapte in een scherpe wending naar links. Pal daarvoor had het paard net een hoge en brede oxer foutloos overwonnen. Door die struikelpas raakte de balans even verstoord, waardoor de merrie de voorste paal van de oxer, de eerste van een dubbelsprong, naar beneden tikte. "Ik kwam mooi over die oxer, wilde een korte wending maken, maar toen verstapte ze zich. Dat had tot gevolg dat ik niet alleen galopsprong extra moest gaan maken, maar ook dat het ritme even verstoord raakte en daardoor kwamen we net een fractie te dicht onder de eerste van de dubbelsprong", aldus Van der Vleuten. Na de fout realiseerde Eric zich dat een vijfde plaats het hoogst haalbare was en schakelde terug. Voor Guerdat was er de Mercedes C klasse, voor Peter Charles 14.000 euro en voor Houtzager 9.000 euro.

Willem Greve won op zaterdagavond in een zinderende barrage het "Trumer Pils Championat" met de hengst Ukato, waar hij vorige week nog de Grote Prijs van Dresden mee wist te winnen. In de barrage was Greve een fractie sneller dan Gert-Jan Bruggink (Weerselo) met Andrea. Eerder die zaterdag was Greve al een keer tweede geworden in een 1.50 m. rubriek met de Nairobi-dochter Ude. Jur Vrieling (Holwierde) legde met Alwin Z beslag op de vierde plek.

Op vrijdagavond was er voor Eric van der Vleuten ook een auto. Hij sloot met VDL Groep Kaïd het jachtspringen winnend af. Suzanne Tepper (Winschoten) werd met Sensation tweede. Eerder die vrijdag toonde Willem Greve al aan de goede vorm met Ukato nog steeds te pakken te hebben, want in een wedstrijd met hindernissen tot een hoogte van 1.45 m. eindigde hij als tweede, achter Peter Charles met Murkas Nevada.

In de Grote Prijs van zondagmiddag misten Gert-Jan Bruggink met Andrea (6de) en Willem Greve (15de) met Ude de barrage door een minieme springfout, terwijl Yves Houtackers (Weert) met Parcona twee springfouten moest accepteren en als 25ste eindigde. Jur Vrieling liep met Sissi van het Schuttershof tegen drie springfouten aan en eindigde als 31ste, terwijl voor Suzanne Tepper en VDL Sheraton de opgave net te zwaar was.

Jacob Melissen,

In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.amadeushorseindoors.at

Uitslag Grote Prijs (1.60m) (zo):

1) Steve Guerdat (Zwi) - Ferrari VI - 0 / 0 - 36.07

2) Peter Charles (Eng) - Murkas Rubert R (Mermus R x Joost) - 0 / 0 - 38.11

3) Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS (Polydor x Bormio) - 0 / 0 - 39.11

4) Cameron Hanley (Ier) - Southwind VDL (Baloubet du Rouet x Ahorn) - 0 / 0 - 40.22

5) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 0 / 4 - 40.24

6) Gert-Jan Bruggink (Weerselo) - Andrea (Marome NW x Voltaire) - 4

Uitslag springen 1.55m (za):

1) Willem Greve - Ukato (Stakkato x Liberat) - 0 / 0 - 35.20

2) Gert-Jan Bruggink - Andrea - 0 / 0 - 35.33

3) Santiago Lambre (Mex) - Insul Tech Wonami van den Aard - 0 / 0 - 35.84

Uitslag springen 1.50m (za):

1) Steve Guerdat (Zwi) - Ferrari VI - 0 / 0 - 38.64

2) Willem Greve - Ude (Nairobi x Gouverneur) - 0 / 0 - 38.80

3) Werner Muff (Zwi) - Quax - 0 / 0 - 39.21

4) Jur Vrieling (Holwierde) - Alwin Z (Ahorn x Grannus) - 0 / 0 - 40.07

Uitslag springen 1.45m (vr):

1) Eric van der Vleuten - VDL Groep Kaïd - 50.97

2) Suzanne Tepper (Veendam) - Sensation (Corland x Emilion) - 52.79

3) Jur Vrieling - Alwin Z - 53.04

Uitslag springen 1.45m (vr):

1) Peter Charles (Eng) - Murkas Nevada - 0 / 55.56

2) Willem Greve - Ukato - 0 / 58.45

3) Sergio Alvarez Moya (Spa) - Sirius (Laroche x Tolbert) - 0 /59.32

Terug