Nieuws

Celrita VDL springt naar hoogste IBOP-score

10 12 2010


Vandaag vond in de HJC Manege te Tolbert een gecombineerde IBOP (springen en dressuur) plaats. Bij de springpaarden behaalden alle negen beoordeelde paarden een totaalscore van 75 punten of meer.

De dresssuurpaarden waren van iets mindere kwaliteit, hier behaalden vijf van de negen paarden een totaalscore van 75 punten of meer. De hoogste dagscore werd behaald door de merrie Celrita VDL (v.Corland, f/e.VDL Stud te Bears). Deze merrie was afgelopen zomer op de NMK ook al reservekampioene bij het onderdeel vrijspringen.

Celrita VDL is een telg uit de bekende Rite-stam, gefokt uit de volle zus van de Grand Prix-springpaarden Maserati en Orestus. Tijdens de IBOP liet Velrita zich voor een driejarige merrie op een zeer goede manier bewerken en berijden. De merrie springt elke keer met veel afdruk, waarbij ze de achterhand op een voorbeeldige manier weet te openen. Daarnaast laat ze zien dat ze over een onbegrensd vermogen beschikt. Voor de goede gedragen galop scoorde Velrita een 8, voor de techniek een 8,5 en voor de overige springonderdelen kreeg ze allemaal negens op haar mooie cijferlijst. Met een totaal van 87 punten is ze nu de best scorende springmerrie van dit IBOP-seizoen.

De meeste concurrentie kreeg Velrita van haar stalgenote Carina VDL (v.Original VDL), eveneens gefokt door de VDL Stud. Carina liet onder het zadel zowel in draf als galop veel balans en souplesse zien. Bij het springen liet ze zien dat ze over goede reflexen beschikt. Daarnaast laat de met veel macht springende merrie zich ook goed rijden waarbij haar instelling opvallend is. Carina scoorde voor de reflexen en techniek een 8, voor de overige springonderdelen scoorde ze allemaal achten. Haar totaalscore komt hiermee op 83 punten uit.

Bij de dressuurpaarden wist Barnsteen M (v.Discovery, gefokt door Bart en Nelleke de Graaf uit Beerta) van W.D.K. Schuth uit Wildervank de hoogste score te behalen. Deze charmante merrie valt op door haar goede beentechniek en souplesse in alle drie de basisgangen. De beste basisgang is de mooie opwaartse galop waarbij haar achterbeen goed gebruikt wordt. Voor de stap, draf, rijdbaarheid & bewerkbaarheid en aanleg als dressuurpaard kreeg ze een 7,5, voor de andere dressuuronderdelen scoorde ze allemaal achten. Hiermee behaalde ze een totaalscore van 77 punten, met dit mooie resultaat kon Barnsteen M ook gelijk ster worden verklaard.

Bron: KWPN

Terug