×

Nieuws

Staut en Silvana de Hus winnen WB Genève

12 12 2010


Van de Nederlanders deelnemers aan de wereldbeker kwalificatiewedstrijd, die in Genève werd verreden, wist alleen Harrie Smolders met Regina Z zich te plaatsen voor de barrage. In die barrage was het de laatste van het achttal dat zich had weten te plaatsen, de Fransman Kevin Staut met de KWPN gefoke Silvana de Hus, die er met de hoofdprijs vandoor ging.

Het basisparcours was pittig en in de barrage werd er snel gereden. De Canadees Eric Lamaze, regerend Olympisch kampioen, reed met zijn bijna onverslaanbare KWPN'er Hickstead (Hamlet x Ekstein) een uiterst scherpe en snelle rit, waardoor niemand in de grote hal verwachtte dat deze tijd verbeterd zou kunnen worden. De Duitse Meredith Michaels-Beerbaum moest met Shutterfly ruim een halve seconde op Lamaze toegeven en werd uiteindelijk daarmee vierde. Rolf-Göran Bengtsson uit Zweden had voor deze wedstrijd Quintero la Silla gezadeld en hij was ruim 0.2 sec. langzamer dan Lamaze, wat goed was voor de derde plek.
De laatste starter, de uit Frankrijk afkomstige regerend Europees kampioen Kevin Staut, had voor deze wedstrijd de KWPN schimmelmerrie Silvana de Hus gezadeld. Vader van deze merrie is de hengst Corland, waarmee Wout-Jan van der Schans zeer succesvol was. Staut ging in een zeer hoog tempo van start, wendde op een dubbeltje en nam overal de kortste route, waardoor hij uiteindelijk 0.15 sec. sneller en foutloos over de eindstreep ging en daarmee de wedstrijd en 55.000 Zwitserse Francs won.

Harrie Smolders heeft in de merrie Regina Z, een dochter van Rex Z die op zijn beurt weer een zoon is van de legendarische merrie Ratina Z, waarmee Piet Raijmakers in 1992 individueel zilver won op de Olympische Spelen en deel uitmaakte van het goud winnende Olympische team, een op dit niveau nog iets onervaren, maar wel zeer getalenteerd springpaard. "We hebben het echt geprobeerd, maar het ging in de barrage erg hard. Dan krijg je ook nog een springfout en dan moet je een hoge klassering vergeten", aldus Smolders.

Jeroen Dubbeldam, die met BMC Van Grunsven Simon aan de start kwam, liep op de laatste hindernis tegen een weigering aan. Door het opnieuw aanrijden naar de laatste hindernis kreeg Dubbeldam ook nog eens twee extra strafpunten voor het overschrijden van de toegestane tijd, waardoor de Twent met zes strafpunten op de 19de plaats eindigde. Albert Zoer noteerde met Sam twee springfouten en werd 22ste.

Bron: KNHS

Terug