×

Nieuws

Holsteinse invasie op ONNK

30 03 2011


Na twee voorselecties vond afgelopen zaterdag in Bronneger de finale plaats van het Open Noord-Nederlands kampioenschap vrij springen en vrij bewegen. Bij de dressuurpaarden was het de extra dravende Johnson-zoon Django die het kampioenslint kreeg omgehangen, bij de springpaarden was de familie Ties oppermachtig met zowel de kampioen als de reservekampioen.

Hun zeer patent springende Alina (v.Singulord Joter) kreeg net de voorkeur boven de met macht springende Acorado-zoon Andretti II. Beiden vertegenwoordigen de sterke Holsteiner stam 776 en gaven met hun goede presentaties de Nederlandse fokproducten het nakijken.

15 drie- en 16 vierjarige springpaarden verschenen in de finale voor het oog van juryleden Egbert Schep en Annemiek Vincourt-Krom, waarbij mag worden aangenomen dat springpaardenkenner Schep de dikste vinger in de pap had. Beste driejarige was Singulord Joter-dochter Alina van Harm en Arjan Ties uit het Duitse Heede. Zij is gefokt uit de Canturo-dochter Ulina X, een halfzus van de internationaal springende paarden Acorland en Karibik (beide v.Acord II). Grootmoeder Aktionaerin (v.Fier de Lui Z) is een halfzus van de hengsten Cortino I-II (v.Cor de la Bryère) én moeder van Saasveld-winnares Zantura (v.Canturano).

Met een puntentotaal van 53 bleef Alina de driejarige Numero Uno-nazaat Dylano van G. Mennega uit Eext voor (51,2ptn). De heel goed basculerende Up to Date-zoon Delphi N van Henk Reinders volgde op de derde plek. De aansprekende schimmel is een halfbroer van het nationale springpaard Suomi Fortuna (v.Abantos).

Bij de oudere springpaarden kreeg de stoere hengst Andretti II (v.Acorado I) van de familie Ties de beste beoordeling. Arjan Ties omschreef hem van tevoren al als hun 'geheime wapen' en dat maakte hij waar. Hij is een volle broer van de Holsteins gekeurde, negenjarige hengst Andretti. Net als winnares Alina (v.Singulord Joter) gaat ook Andretti II terug op de Fier de Lui-dochter Aktionaerin.

Als fokker van Andretti II staat De Dinkel Hoeve uit Dinteloord te boek. Vorig jaar werd het ONNK ook door een fokproduct van de familie Ties gewonnen, deze Singulord Joter-zoon deed nu bij de vierjarigen mee en eindigde als tweede. De aansprekende en goed galopperende Sinclair komt uit de directe lijn van de Olympische hengst Chin Chin (v.Constant).

Derde werd de stermerrie Chrisstien H (v.Casantos) van de familie Heeres uit Stadskanaal. Deze heel patente schimmelmerrie komt uit dezelfde moeder als het Grand Prix-paard Uruguay (v.Nairobi) van Albert Zoer. Ze maakte een goede indruk met haar lichaamsgebruik en reflexen op de sprong.

Dressuur

Voor de dressuurfinale waren zeven driejarige en zes oudere dressuurpaarden uitgenodigd. Dat de Johnson-zoon Django van Gea de Kleine-Koerts en A. Koerts uit Steenbergen won, was weinig verrassend. De jeugdige hengst is niet de grootste, maar maakt zich groot in beweging en draaft met veel techniek en afdruk.

Moeder Wanieta is een dochter van de bekende Corleone-dochter Macbeth keur pref sport-dres, die al minimaal vier Z-dressuurpaarden leverde alsook de kampioenshengst Cover Story (v.Oscar) en de opvallende elitemerrie Anne Beth (v.Oscar) die afgelopen jaar deelnam aan het WK in Verden.

Twee punten minder kreeg de driejarige Diamond K (Jazz x Burggraaf), gefokt door J.E. Kragt uit Oldebroek en net als zijn voorganger in eigendom van Gea de Kleine-Koerts.

Beste driejarige Django moest het in het kampioenschap opnemen tegen de beste van de ouderen, Akkezelma (Uphill uit Uzelma v.Cabochon) van Corrie van Amsterdam. Deze grootramige stermerrie beweegt op een functionele manier met veel tact. Ze hield haar één jaar jongere volle zus Bonzelma van Grieteke Oldenburger en Familie Van Norel net achter zich. Beide zijn gefokt door J. Hoekstra. Vanwege zijn aansprekende bewegingsvorm won Django het in het kampioenschap van Akkezelma.

(Een volledig verslag van de Open Noord-Nederlandse Kampioenschappen is te lezen in Het Sportpaard.)

Terug