Nieuws

CK Groningen: Endelin en Edith Piaff kampioenen

10 07 2012


De Centrale Keuring van de regio Groningen vond vandaag plaats bij de HJC Manege in Tolbert. Zowel bij de driejarige dressuur- als springpaarden kon de jury, naast Arie Hamoen bestaande uit regio-inspecteur Ben Bontjer en Henk Dirksen, twee merries afvaardigen naar de Nationale Merriekeuring.

Bij de springmerries was dit onder andere de absolute kampioene Endelin (Toulon uit Jendelin ster pref prest v.Voltaire, f/g R. Raveling uit Onstwedde), die in haar groep al een uitlopend kopnummer vormde. “We waren onder de indruk van haar sportlichaam en haar lichaamsgebruik en daarnaast heeft ze voor goede punten gesprongen”, vertelt Hamoen over de latere algemeen kampioene in de springrichting. Ze nam het in deze strijd op tegen de beste vier- tot en met zevenjarige merrie, de charmante en langgelijnde Doranosa (Carembar de Muze (= Eurocommerce London) uit Sarinosa keur sport-(spr) v.Monaco, fokker A. Wekema en Windstra en J.H. Windstra-Wekema uit De Wilp) van L. Fernhout-Wekema uit De Wilp.

De dressuurpaarden kenden een mooie kampioene in Ampère-dochter Edith Piaff (uit Uriah elite IBOP-(dres) v.Nero, fokker K.M.D. Duiverman en J.Th. Jeremiasse uit Kootstertille), net zo charmant als haar Franse naamgenote. De merrie van S.E. Vermaas uit Groningen komt uit de moederlijn van Steffen Peters’Grand Prix- topper Ravel (v.Contango). “De merrie bewoog met heel veel souplesse en een heel goed lichaamsgebruik, waar de beide andere merries in de kopgroep ten opzichte van haar op moeten toegeven”, licht Hamoen toe. Ook Edith Piaff won het algemeen kampioenschap en liet daarmee concurrente Borella (Florencio uit Korella ster v.Caritas, fokker J. ten Hoor uit Smilde) van A.M.A. van Calker-Staal uit Slochteren achter zich.

Het kampioensveulen heet Hyberlino H (Zirocco Blue VDL uit Cyberlina H ster IBOP-(spr)) en gaat terug op één van de moederlijnen waar Anne-Jan’s ouders eind jaren ’50 mee begonnen zijn in hun fokkerij. Hamoen: “Een veulen met een correct model en een opvallend goede galop.” Net als de overige vier veulens uit de kopgroep kreeg hij uiteraard een uitnodiging voor de Nationale Veulenkeuring, alwaar zij de strijd aanbinden om de Equimax Veulenbokaal.

Helaas kon geen van de dressuurveulens zo’n invitatie ontvangen. De kopgroep bestond uit twee veulens, waarvan uiteindelijk Charmeur-zoon Haristo (uit Variska ster v.Nourejev, f/g A. Dijkstra uit Opende) kampioen werd. Het veulen toont veel buiging in de gewrichten en beweegt gemakkelijk.

De voorselectie om de Pavo Cup, beoordeeld door Clara Dekker, Hanneke Gerritsen en Gert van den Hoorn, leverde vier vierjarigen en drie vijfjarigen op voor de halve finale. Beste vierjarige was met 77 punten Diva (stamboeknaam Diwaldie, Florencio uit Piwaldie ster PROK v.Flemmingh, fokker R.H. en T.F. van Hemmen uit Bellingwolde) van de fokker en Christa Larmoyeur en Jacques Laarakkers uit Winschoten. Deze merrie werd vorig jaar al kampioene van Groningen aan de hand. “Een merrie die bergop gebouwd is en ras uitstraalt. In beweging is ze elegant en lichtvoetig en beweegt ze omhoog in de schoft”, licht Hanneke Gerritsen toe.
Bij de vijfjarigen overtuigde OO Seven-dochter Coco-OO (uit O-Jazzie ster v.Jazz, fokker F.H. Mattijsen uit Gendt) van P. Huiting uit Onstwedde het meest en kreeg 75,5 punten. Gerritsen: “Een merrie die veel balans heeft in het lopen en een elegante manier heeft van bewegen met veel tritt en een extra draf en galoppade.”

Bron: KWPN

Terug