Nieuws

Cabola loopt bij IBOP naar topscore

24 04 2011


Deze week vond in Manege Olympic in Uden een Ibop voor spring- en dressuurpaarden plaats. Gisteren werden acht paarden in de springrichting aangeboden, zeven daarvan behaalden de benodigde 75 punten (of meer) om te slagen voor hun aanlegtest. Vrijdag werden 30 paarden gepresenteerd in de dressuurrichting. 18 daarvan behaalden een score van 75 punten of meer. Twee springpaarden en vier dressuurpaarden behaalden een totaalscore van maar liefst 80 punten of meer. Hoogste score behaalde de reserve-kampioene van de laatste NMK: Vivaldi-dochter Cabola.

"Cabola is een merrie die heel goed in het type van het dressuurpaard staat. Ze beweegt met een hele goede beentechniek, waarbij vooral haar galop positief opvalt", omschrijft Toine Hoefs, die samen met Petro Trommelen de paarden beide dagen beoordeelden. "In stap en draf toont ze veel buiging in de gewrichten en een prachtig voorbeengebruik, ze zou daarbij in draf nog even iets krachtiger kunnen zijn vanuit het achterbeen. In galop is ze daarin juist erg krachtig en voor haar galop staat dan ook een 9 op haar protocol", aldus Toine Hoefs. Met een 8,5 voor souplesse en een 8 voor alle andere onderdelen komt ze aan een mooie eindscore van 82,5 punten. A.A. van der Koppel uit Wadenoijen fokte Cabola uit de keur preferent Pabola (v.Ferro). Ad Valk presenteerde haar vorig jaar op de NMK, waar ze de reservetitel voor zich opeiste, inmiddels staat Cabola geregistreerd op naam van de President Dressage Stables uit Stad a/h Haringvliet.

Eén punt minder behaalden Beau Punto C (Rubiquil uit Punto Banco stb prok sport(dressuur) van Jazz) van f/e. D.A.M. Cuppen uit Oisterwijk en Cathy (v.Sorento, fokker J.M.J. Reukers uit Zieuwent) van Radstake & Haarlink Trainings- & Handelsstal uit Voorst Oude IJsselstreek. "De Rubiquil is een hele complete merrie, ook weer een goed dressuurtype, die beschikt over drie goede basisgangen, waarbij het sterke achterbeengebruik positief opvalt", meldt Hoefs. "Bij de Sorento-merrie viel vooral haar hele fijne galoppade, waarin ze een zeer goede techniek toonde en heel goed gedragen ging positief op".

Een totaalscore van 80 punten behaalde Beaubelle (v.Krack C) van M.R. Troost uit Bergschenhoek. "Een merrie die misschien wat royaler zou kunnen stappen, maar zowel in draf als in galop een goede bewegingstechniek liet zien en daarbij een goede balans", aldus Hoefs. G.H. de Vries-Teeuwen uit Brakel fokte Beaubelle uit Marybelle elite preferent prestatie sport(dressuur) (v.Contango), die ook de moeder is van de goedgekeurde Westenwind.

Slechts acht paarden hadden zich aangemeld voor de Ibop springen, zeven daarvan slaagden. Twee ervan haalden een score van 80 punten of meer. Hoogste dagscore (81,5) was voor de Duits geregistreerde Grada van 't Koningshof (v.Cristo) van J. Jochems uit Weelde. "Een heel compleet springpaard dat beschikt over een fijne balansvolle galop, snelle reflexen en een goede springtechniek, daarbij is ze ook nog eens fijn te rijden", roemt Toine de donkerbruine. Haar score is dan ook heel gelijkmatig, met 8,5-en voor vermogen, instelling en rijd- en bewerkbaarheid en 8-en voor de andere onderdelen.

Een totaalscore van 80,5 punten behaalde Veron-dochter Curiosity (uit Prosparity ster van Lux) van f/g. J. Wilmink uit Oud Gastel. "Een mooie merrie die vooral opviel door haar galoppeervermogen. Ook haar reflexen en techniek waren goed", aldus Hoefs.

Bron: KWPN

Terug