Nieuws

Zes spring-, vier dressuurhengsten ingeschreven

24 05 2011


Vanmorgen was het zover. De in Stegeren aanwezige hengsten werden voor de laatste keer in het verrichtingsonderzoek gezadeld en liepen onder grote publieke belangstelling hun eindpresentatie. In groepjes van twee of drie werden de rijpaardhengsten door de trainingsruiters voorgesteld in de buitenbaan. Na de eindpresentatie onder het zadel werden alle hengsten aan de hand de baan binnengebracht, waarna de hengstenkeuringscommissie de besluiten bekend maakte.

De oudere, al eerder ingeschreven hengsten, kwamen eveneens in de baan om zich aan de hand aan het publiek te tonen. Ook konden de fokkers van de hengsten zo nog een keer in het zonnetje worden gezet.

Zeven springhengsten liepen mee in de eindpresentatie, zes hiervan verdienden ook daadwerkelijk de goedkeuring. De hoogste cijfers kreeg de kampioen van de hengstenkeuring: Durrant (Warrant x Voltaire). Hij slaagde met 83,5 punten, waarbij hij op alle springonderdelen niet lager dan een 8 scoorde. Voor galop, techniek, vermogen en aanleg als springpaard kreeg hij zelfs een 8,5 en ook de stap, draf, houding en balans scoren goed.

Twee punten minder kreeg Dynamo (Andiamo x Winningmood van de Arenberg) die op alle springonderdelen overtuigde en 8,5-en ontving voor techniek, vermogen en aanleg als springpaard.

Cardento-zoon Dakar VDL (mv.Nimmerdor), een halfbroer van de KWPN-goedgekeurde Boss (v.Indoctro), slaagde met 79 punten waarbij hij het hoogste cijfer kreeg voor vermogen, een 8,5 en verder veel achten.

Ook Dollar de la Piere-zoon Dutch Design kreeg 82,5 punten en werd daarmee ingeschreven. Zijn minste punt is zijn weinig taktmatige draf. In galop weet de de zoon van index-topper Harmonie (v.Calvados) echter te overtuigen en voor vermogen kreeg de voshengst een 9.

Dakota VDL, een Casall-zoon uit een volle zus van Cicero van de Helle (v.Contender) die bij het BWP is goedgekeurd, slaagde eveneens. Hij kreeg 78,5 punten met een zeer constante cijferlijst, waarbij hij bijna louter achten scoorde.

Springpaardenvererver Cantos kreeg zijn eerste zoon goedgekeurd in Dantos HBC (mv.Numero Uno). De hengst galoppeert goed en kreeg hiervoor dan ook een 8. Eveneens een 8 kreeg hij voor het vermogen, waarmee het eindtotaal uitkwam op 76,5.

De enige springhengst die de eindpresentatie liep, maar de eindstreep niet haalde was Dominko (Whitaker x Numero Uno). De hengst heeft een goede galop, maar zou wat betreft de springonderdelen meer moeten overtuigen.

Vijf dressuurhengsten werden gepresenteerd waarvan er vier werden ingeschreven in het stamboek. Twee kersverse goedgekeurde hengsten kregen meer dan 80 punten. De volle broer van Madeleine Witte's Lichte Tour-paard Vontango B, Don Tango (Contango x Jazz), slaagde met de hoogste cijfers. De hengst scoorde niet lager dan een 8 en voor houding en balans en voor rijdbaarheid en instelling kreeg de complete donkerbruine een 9. De hengst heeft een beoordeling klasse C voor osteochondrose op het rechter spronggewricht, maar de hengstenkeuringscommissie vindt dat de hengst genoeg kwaliteit toont om dit te compenseren.

De nummer drie van de kampioenskeuring in 's-Hertogenbosch, Dorado (Krack C x Rousseau) verloochent zijn afstamming niet. Hij komt uit de moederlijn van Hans Peter Minderhouds topmerrie Exquis Nadine (v.TCN Partout). Met 82,5 punten en een 8,5 voor stap, galop, rijdbaarheid en instelling en aanleg als dressuurpaard werd de hengst ruim ingeschreven.

Negro-zoon Diego (mv.Don Gregory) kreeg 79,5 punten. De zwarte hengst scoorde op bijna alle onderdelen een 8 en is daarmee een compleet dressuurpaard.

Dream Boy (Vivaldi x Ferro) heeft een fantastische galop, waarvoor hij dan ook een 8,5 scoorde. Voor houding en balans, rijdbaarheid en instelling en aanleg als dressuurpaard scoorde de zwarte hengst een 8. Dream Boy werd dan ook goedgekeurd met 78,5 punten.

Dance Royal, uit de eerste jaargang van Wynton, galoppeert goed en heeft een goede houding en balans. De commissie heeft gezien de veterinaire bevindingen moeten besluiten de hengst niet in te schrijven. De hengstenkeuringscommissie is van mening dat zijn punten te weinig compenseren, en om die reden werd de hengst dan ook niet goedgekeurd.

Terug