Nieuws

Dirk Reijne kijkt uit naar de CK Gelderland

01 06 2011


Dirk Reijne, inspecteur van Gelderland, kijkt tevreden terug op de afgelopen zes stamboekkeuringen van de regio, waarvan vandaag de laatste in Brummen plaatsvond. “Mijn collega’s en ik hebben met veel plezier gekeurd en we hebben prettig kunnen werken. Ik kijk uit naar de Centrale Keuring!”, laat Reijne weten.

Gisteren beoordeelden Dirk Reijne en zijn team de dressuurpaarden. Negenentwintig merries werden beoordeeld, met zestien sterren is de kwaliteit hoog te noemen.
Drie merries kregen 80 punten voor exterieur en eveneens voor beweging.
De zwarte Jazz-dochter Double Trouble Two scoorde maar liefst 90 punten voor de draf, waarin zij een extreem goed mechanisme liet zien met een mooi bewegingsafloop van het voorbeen. De merrie van f/e G. van Esterik uit Ochten is daarbij ook nog eens mooi opwaarts gebouwd.
Chi was vorig jaar kampioen van de regio Gelderland, en werd vervolgens derde op de nationale merriekeuring. Vervolgens slaagde zij met prachtige cijfers voor de IBOP, met een totaal van 87 punten. Haar volle zusje werd gisteren met heel mooie cijfers ingeschreven in het stamboek en ook ster. Deze Duzia (v.Uphill) werd gefokt door regio-secretaresse Marleen Ras en haar partner Jan Willems uit Halle en ook haar drafmechanisme viel positief op. De kolossale merrie van 1.74m groot heeft veel front en is correct gebouwd, en beweegt daarbij met een mooie houding.
De derde merrie die 80 punten voor exterieur en beweging kreeg, is Dicolet. Zij is eveneens een dochter van Uphill. De rijke langgelijnde merrie gefokt door- en geregistreerd bij hengstenkeuringscommissielid Reijer van Woudenbergh en J.J. van Duren-Van Woudenbergh uit Aalst heeft een opvallend front en beweegt mooi de berg op. Haar moeder is Nicolet keur pref v.Balzflug, een halfzus van de Grand Prix-dressuurpaarden Premier (v.Jazz) van Aat van Essen en Oleander (v.Jazz). Dicolet is daarnaast ook nog verwant aan de internationale springpaarden Nikita Zeldenrust (v.Concorde) en haar dochter Sakita Zeldenrust (v.Corland) en haar halfbroer Sir Jazz (v.Jazz) werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek.

Het team van Henk Dirksen beoordeelde de springpaarden, 21 werden er voorgesteld en ook hier werd ruim de helft ster; elf in totaal. "De kwaliteit vandaag was goed te noemen", aldus Dirksen. "De locatie en de baan waren perfect."
De mooiste merrie van de keuring was Denise (v.Carthino Z, fokker Hemmelhorst Sporthorses uit Borne), die 85 punten kreeg voor haar royaal ontwikkelde, langgelijnde model met een aansprekende voorhand waarbij de bovenlijn sterk is en het fundament kwaliteitsvol. Springen deed zij voor 80 punten, waarbij de ruime galop opvallend was. Ondanks haar grootte redde de merrie van Ben Mensinck en Marjolein Ras uit Vierakker zich goed in het lijntje en op de sprong. De merrie draafde ook nog eens op een fijne manier.
Quasimodo van de Molendreef-dochter Dreamer kreeg 80 punten voor exterieur. Zij heeft een mooie schoft/schouderpartij en een mooi sportlichaam. Haar reflexen en voorbeentechniek waren positief opvallende punten van de bruine merrie van J. Wensink uit Hall. De merrie maakte de sprong ook nog eens achter goed af. Voor techniek en vermogen liet zij 90 punten optekenen, waarmee het totaal voor springen op 85 kwam.

Diverse interessante sportmerries kwamen voor het oog van de jury. Onder andere het achttienjarige oud-internationale springpaard Balaboeska. De merrie die een veulen van Mr. Blue aan de voet had, werd onder andere uitgebracht door Rob Ehrens en Jeroen Dubbeldam. Zij staat geregistreerd bij Dekstation De Havikerwaard uit De Steeg. "De merrie heeft zich heel goed bewaard. Ze heeft veel uitstraling en een mooie hals. We hebben haar met veel plezier ster gemaakt vandaag. Het is altijd mooi als zulke merries op de keuring komen", is Henk Dirksen enthousiast.

Enthousiast werd de jury ook van Viva la Vita (v.Tangelo van de Zuuthoeve) die in het springen veel deed denken aan grootvader Jasper. De merrie is qua ontwikkeling niet de royaalste, maar de vosmerrie van f/e F. Evers uit Didam heeft voorbeeldige reflexen, waarvoor zij 90 punten kreeg, en ze springt met de schoft omhoog. Haar voorbeentechniek is goed en ook achter maakt ze de sprong goed af. Met 70 punten voor exterieur en 85 voor het springen werd zij ruim ster.
Nog een merrie die zich in de sport bewezen heeft kreeg het sterpredikaat. Valerie (v.Pacific, fokker E. Dobbinga uit Nijkerk) springt nationaal met Wout-Jan van der Schans. De royaal ontwikkelde merrie beschikt over een mooi sportlichaam. Tezamen met haar sportpredikaat en de 75 punten voor exterieur die zij kreeg, werd zij ster.

Bron: KWPN

Terug