Nieuws

Doby de compleetste in Houten

25 06 2011


Op de stamboekkeuring gisteren in Houten werd met twee juryteams gewerkt. Eén team, onder leiding van regio-inspecteur Henk Dirksen, beoordeelde de springmerries. Het andere, met Dirk Reijne als voorzitter, kreeg de dressuurpaarden en de halfbloeds voor zich opgesteld.

Veertien van de 39 aangeboden springmerries werden ster. Negen van de 30 dressuurmerries en drie van de vijf halfbloeden werd eveneens ster verklaard op de goed georganiseerde en goed bezochte Utrechtse stamboekkeuring.

Het compleetste springpaard was Doby (v.Vainqueur, fokker J. van Kooten BV uit Montfoort) die 80 punten voor exterieur en springen kreeg. "Een royale merrie met veel ras en uitstraling en een goed rechthoeksmodel. Ook heeft ze drie goede basisgangen en springt ze met goede reflexen, overzicht en vermogen", aldus Henk Dirksen. De merrie staat geregistreerd bij de fokker en R. Tewis uit Westdorp.
Drie merries kregen 85 punten voor het springen. Tolan R-dochter D.Amelusina R 18 (fokker Stal Roelofs, Den Ham) van S. Diepstraten uit Lage Mierde scoorde daarnaast 75 punten op exterieur. Dirksen: "Een langgelijnde merrie met veel bloed en hardheid in het fundament, die zelfs 90 punten voor de techniek kreeg."
Zavall VDL kreeg een dochter ster in Desandra. "Deze heel jeugdige merrie met een hard fundament sprong heel fantastisch, hoe hoger het werd, hoe beter ze ging springen. Ze heeft een ruime galop met veel balans, taxeert de sprong goed en heeft een heel goede achterhandtechniek", vertelt Dirksen over de merrie van f/g E. Schep uit Tull en 't Waal. De merrie zou meer ontwikkeling mogen hebben en kreeg daarom 70 punten voor exterieur.
Dame Blanche Appel (v.Zürich) kreeg eveneens 70/85 toebedeeld. De merrie van f/g N. van Maaswaal uit 't Goy zou langgelijnder moeten zijn, maar viel op met haar fantastische lichaamsgebruik en achterhandtechniek op de sprong.

De mooie Florencio-dochter Daimy van f/g S.N. Lems uit Leidschendam kreeg 80 punten voor exterieur. "Een merrie met een mooi model en een fraai front", vertelt Dirk Reijne. "Een echte beauty met uitstraling en een hard en correct fundament die daarbij ook goed bewoog." Voor beweging kreeg Daimy 75 punten.

Coconut Grove-dochter Dauphine kreeg het hoogste exterieurcijfer van de halfbloeds met 75 punten. "Een mooi langgelijnd model met een echte volbloedopdruk", vertelt Reijne over de merrie van f/g W.A.B.M. van der Velden uit Breugel en A.T.M. Roefs uit Son. Het springen leverde de merrie ook 75 punten op, waarbij 80 voor reflexen.

Roven-dochter Wiejonah (uit de beroemde Musterd M prest v.Voltaire, fokker A.P.J. Jacobs uit Beuningen) kreeg de hoogste springcijfers van de halfbloeds, 80 punten gemiddeld. Reijne: "Een apart springende merrie met snelle reflexen die achter goed opent." De langgelijnde merrie van M. Brands uit Velp kreeg daarnaast 70 punten voor exterieur.

Bron: KWPN

Terug