Nieuws

85 punten voor dochter van Jikke

29 06 2011


Op de stamboekkeuring in Asten zijn goede resultaten behaald. Zo sprongen maar liefst vier merries naar de 85 punten, waarvan ook nog eens twee met een hoge score voor exterieur.

Eén van de meest opvallende paarden was de Zirocco Blue VDL-dochter Danieta van f/g A.M. Reuzenaar uit Schaijk. De bruine prok-merrie kreeg voor zowel het exterieur als vrij springen 85 punten. Juryvoorzitter Petro Trommelen: "Een heel goed gemodelleerd en sterk gebouwd paard dat voor alle vier springonderdelen 85 punten kreeg. Ze galoppeert met veel balans, kan de laatste galopsprong voor de oxer goed verkorten en boven de hindernis kan ze de sprong goed naar voren toe doorontwikkelen. Een echte atleet!"

Ook een uitschieter bleek Deblesse Molga (v.Ultimo) van fokker H. Peels uit Bergeijk en mede-geregistreerde H. Kuijken uit Bergeijk. "Een hele mooie merrie met veel ras en jeugduitstraling die extreem goed kon galopperen en daar ook 90 punten voor kreeg. Ze galoppeert met een zeer goed achterbeengebruik en goed door het lichaam. Ze springt met veel overzicht en kan goed schakelen in het lijntje, voor vermogen kreeg ze eveneens 90 punten!"

De derde merrie met 85 punten voor het springen is de Warrant-dochter Dilona van H.C.C.M. Ongering en A. en W. Wolters uit Groningen, Eric van der Vleuten en Kees van den Oetelaar. Dilona heeft niemand minder dan springfenomeen Jikke (keur sport-spr v.Concorde) als moeder. "Het is super als zulke interessant gefokte merries op de keuring komen, zeker als ze het ook nog eens zó goed doen! Ze is sterk gebouwd en heel correct, ze springt goed naar boven en kreeg 85 punten voor de reflexen. Ze springt met een goede voorbeentechniek en veel vermogen, een heel compleet springpaard."

Ook de driejarige Donanda (v.Douglas) van G.W. Klerks uit Elshout deed goede zaken, deze register A-merrie kreeg 70 punten voor exterieur en 85 punten voor het springen. Ze is een volle zus van de merrie Cirnanda, die vorig jaar de nationale titel voor het vrij springen opeiste. Ook Donanda liet zien veel verstand van springen te hebben. "Het is een correct gebouwde merrie die met veel overzicht springt. Ze galoppeert met ruimte en lossigheid, is vlug van de grond en laat zien over veel vermogen te beschikken."

Ook noemenswaardig zijn de prestaties van de Vaillant-dochter De Nacht Wacht (fokker De Gerdine Hoeve en R. Lathouwers) van L. van Santvoort-Vos uit Berlicum. "Een merrie met een mooie voorhand en sterke bovenlijn, die apart goed met de schoft omhoog springt. Voor de reflexen kreeg ze dan ook 85 punten." Haar totaalscore kwam uit op 80/80. Met diezelfde punten kwam de Verdi-dochter Decy van f/g Fam. van der Heijden uit Valkenswaard de baan uit. Een jeugdige merrie met ruim voldoende lengte in het lichaam, die met veel voorzichtigheid springt. Ze liet een constante verrichting zien waarbij ze telkens met een goede techniek springt.

Ook het juryteam bij de dressuurpaarden was goed te spreken over de keuring. "We hebben een heel stel goede paarden gezien, en konden aan diverse paarden 80 of zelfs 85 punten voor het bewegen kwijt", vertelt juryvoorzitter Toine Hoefs." Allereerst de Tango-dochter Delta prok (fokker F. Swanenberg uit Nuland) van P. Kuijken uit Bergeijk. "Een grootramige, langgelijnde merrie met een heel goed bewegingsmechanisme. Voor zowel de draf, galop als de houding hebben we haar 85 punten gegeven, voor de stap 80. Ze loopt goed naar boven en heeft veel souplesse."

Ook opvallend was Djazz prok (v.Wonderboy, fokker P. Willems uit Hegelsom) van J.A.C.A. Kuijken uit Eersel. Ze is gefokt uit een halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengst Trento B. "Een grootramige, opwaarts gebouwde merrie met veel ras. Ze is goed ontwikkeld en beweegt met een goede houding en heeft een sterke galop." Djazz kreeg voor zowel het exterieur als het bewegen 80 punten.

Bij de oudere merries maakte Cincinetty (v.Don Schufro, fokker J. Gordijn uit Sint Oedenrode) van T.M.M. Mikkers uit Waalre een goede indruk. Zij is gefokt uit de directe lijn van de KWPN-keurhengst Houston (v.Belisar) en kreeg ook 80/80. "Een aansprekende, langgelijnde merrie met correct fundament. In draf viel ze op met een sterk achterbeengebruik en daar kreeg ze 85 punten voor."
Bron: KWPN

Terug