×

Nieuws

SK Boijl: goede springpaarden op tweede dag

08 07 2011


Op de tweede en laatste stamboekkeuring in Boijl kwamen een heel stel goede springpaarden in de baan, iets wat ook resulteerde in een hoog sterpercentage. “We gaan met veel vertrouwen richting de Centrale Keuring”, liet inspecteur Bart Henstra weten.

Twee merries sprongen naar 85 punten, beide kregen ook voor het exterieur goede punten, namelijk 80. De prok-merrie Dorina (Indoctro uit Orina elite sport(spr) v.Jus de Pomme) van f/g Fa. Luimstra uit Surhuizem is er één van. "Een fraaie langgelijnde merrie met een mooie bovenbouw en veel ras en uitstraling. Ze springt snel van de grond, met een goede bascule en sprongafloop. Ze kijkt goed naar het hout en galoppeerde ook telkens mooi vlot door", licht juryvoorzitter Dirk Reijne weten. Dorina's grootmoeder Karina elite pref sport(spr) (v.Emilion) sprong zelf op het hoogste niveau met Robert Whitaker.
Ook Di Zigeunerin VDL (Zavall VDL uit Zigeunerin II VDL stb-ext v.Hold Up Premier) van f/g VDL Stud uit Bears werd beloond met 80/85. "Een hele rastypische, langgelijnde merrie met een correct fundament. Voor alle springonderdelen kreeg ze 85 punten waarmee al wel wordt aangetoond dat ze een heel compleet springpaard is. Ze sprong heel constant, telkens goed openen achter en met goede reflexen en techniek. Daarnaast toonde ze veel vermogen." Een mooi resultaat voor het fokproduct uit de eerste jaargang van Zavall VDL, die uit een halfzus van Goodtimes is gefokt.
Met 85 punten voor exterieur en 80 voor het springen deed ook Dulista (Indoctro uit Ulista ster v.Lux) van fokker F. Swierstra-Luinstra uit Hichtum en mede-geregistreerde S. Swierstra uit Hichtum goede zaken. "Een goed gemodelleerde merrie met veel lengte in het lichaam en een opvallend correct gesteld fundament. Bij het springen viel ze op met een goede insprong, snelle reflexen en een ruim voldoende sprongafloop."
Ook de Indoctro-dochter Dakota (uit Lavendel keur pref prest v.Goodwill) van f/g A.C. Trip-van IJzeren uit Terschelling-Lies kon met mooie punten naar huis, ze kreeg 80/80. "Een hele aansprekende, langgelijnde merrie met een sterke bovenbouw en een fractie hol voorbeen. Ze viel bij het springen op met goede reflexen, ze maakte de sprong ruim voldoende af en toonde over vermogen te beschikken", aldus Reijne.
Drie merries behaalden het sterpredikaat met 75 punten voor het exterieur en 80 voor het springen. Allereerst de jeugdige Doklahoma VDL (reg.A) (Baloubet du Rouet uit Zoklahoma VDL ster v.Emilion) van f/g VDL Stud uit Bears. Zij sprong met veel lichaamsgebruik en een zeer goede sprongafloop. OokDaniki-H (Chin Chin uit Haniki ster v.Cantor) van f/g G.J. de Haan uit Garijp kon met die score naar huis. De 1.63m grote merrie heeft veel lengte in haar lichaam, beweegt krachtig en springt met snelle reflexen. De prok-merrie Davanta v/d Renvillehoeve prok (Vleut uit Vavanta van de Renvillehoeve v.Burggraaf, fokker J.E. Heuker & A.J.J. Heuker-Pronk uit Marum) van Fa. Luimstra uit Surhuizum werd eveneens met 75/80 ster. Zij heeft een net model, drie ruim voldoende basisgangen waaronder een lichtvoetige galop en bij het springen liet ze goede reflexen en vermogen zien.
Twee merries kregen 80 voor het exterieur en 75 voor het springen. De veel bloed vertonende Douglas-dochter Dolivia VDL (uit Molivia keur v.Nimmerdor) van f/g VDL Stud kreeg deze bovenbalk vanwege haar grootramige model, veel balans in galop en constante manier van springen. Stalgenoot Docinthe VDL (Mr.Blue uit Ocinthe keur sport(-spr) v.Indoctro) behaalde de score met haar rassige, correcte model met goede fundament en goede reflexen en sprongafloop bij het springen.

Bron: KWPN

Terug