×

Nieuws

CK Limburg: opvallende driejarige springmerries

10 07 2011


Regio Limburg kan terugzien op een bijzonder geslaagde Centrale Keuring. Sport en fokkerij gingen hand in hand in Sevenum. De publieke belangstelling was behoorlijk.

In de keuringsring vielen vooral de driejarige springpaarden positief op. Maar liefst vijf van hen verdienden een uitnodiging voor de kampioenskeuring. Hierin ging aan kop Dalidia. Tijdens de stamboekopname in Pannerden vorige maand was zij al de topper van de dag, met 85 punten voor exterieur en 80 voor het springen. Deze zeer rijtypische dochter van Carthino Z uit Gosseline (Kaisterstern x ster prest van Formateur) van f/g Stal Hendrix uit Baarlo stond goed in het rechthoeksmodel en straalde veel charme uit.
Dalidia kreeg overigens het vuur aan de schenen gelegd door Drop Shot VM van f/g J. van Meever uit Meerkerk en ook geregistreerd bij Houwen Sporthorses in Wanssum. Een sterk gebouwde bruine die echter qua model net een fractie moest toegeven op haar concurrent.
De overige drie merries in de kampioenskeuring toonden eveneens genoeg kwaliteit om een ticket voor de NMK te verdienen. Daar verwacht worden Daniella (Ultimo x ster pref Kristella v.Casimir) van f/g W. van den Heuvel uit Berghem en Ditty Dante C (Vingino x Witty Luterra prok v.Lupicor), gefokt door familie Couwenberg uit Heide en geregistreerd bij M.A.M. Lamers-Couwenberg in dezelfde plaats. De in de eindronde als derde geplaatste Carthaga Z (Carthino Z x Copine Z v. Calvin) van f/g J. Cornelissen uit Sint Anthonis zal in Ermelo afwezig blijven, want zij staat nog ingeschreven bij een ander stamboek.

Voor het dagkampioenschap van de springrichting moest Dalidia het opnemen tegen de beste merrie van de 4 t/m 7jarige springmerries, Babriola (v.Vittorio). De fraai gemodelleerde Babriola liet zich ook aan het einde van de dag nog heel goed zien en mocht de kampioenstitel in ontvangst nemen. De stekelharige bruine is gefokt bij P. Keunen en staat nu geregistreerd bij Stal Hendrix in Baarlo. Ze is via haar moeder de preferente Tanagra (v.Voltaire) een halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengst, Durrant.

Net als bij de springpaarden verschenen twee groepen dressuurpaarden in de baan. Vier merries werden uitgenodigd voor de finale. Hierin ging het kampioenslint uiteindelijk naar Dalia Delin van f/g Th. en J. Deenen uit Heyen. Ze bewoog steeds bergop met een goede beentechniek en veel souplesse. De bruine is een dochter van Wynton uit prokmerrie Zerrodelin (v.Houston). Zij mag als enige van de driejarige dressuurmerries haar geluk gaan beproeven in Ermelo. Aan het einde van de dag mocht zij nogmaals aantreden, ditmaal tegen de beste uit de groep 4 t/m 7jarige stermerries, Suave (Sorento x Vivianne van de Vlaswinkel ster v.Roman Nature). Dalia Delin won.

De animo voor de veulenkeuring, zeker in de richting dressuur, was groot. Een uitnodiging voor de NVK en de kampioenstitel gingen deze keer naar een goed ontwikkelde en sterk bewegende dochter van Apache, Gala. De donkerbruine merrie is geboren uit stermerrie Westside (v.Rousseau) bij f/g A. Verdellen uit Hegelsom. Bij de veulens in de springrichting ging de eretitel naar de extra galopperende en fraai geboetseerde Ukato-zoon, Gerton van f/g A.H.M. Michiels uit Wellerlooi. Moeder, de ster prokmerrie C'est Tout (v.Lovefever) werd in Sevenum tevens voorlopig keur. Gerton mag eveneens naar de Nationale Veulenkeuring in Ermelo.
Sinds een aantal jaren kent de regio Limburg de Fokker van het Jaar. Voor 2011 werd dat de familie Schroembges uit Swolgen. Drie generaties uit deze familie houden zich inmiddels bezig met fokkerij of paardensport. Met Lupicor fokten ze een goedgekeurde hengst en daarnaast lopen verschillende van hun paarden in de internationale springsport. Alle reden dus om de familie in het zonnetje te zetten.

In de Pavo Cup voorselectie kon Wim Ernes en zijn collega's ditmaal royaal vissen in de vijver. Bij de vierjarigen verdienden er acht een doorverwijzing naar Ermelo. Bij de vijfjarigen was dat er slechts één minder. De hoogste score bij de vierjarigen, 79.5, ging naar de extra bewegende merrie, Coco (Jazz x Zeoliet) met José van Haaren in het zadel. Bij de vijfjarigen was de rit van Remy Bastings op de aangewezen maar inmiddels geruinde Beckham (Flemmingh x Hemmingway) goed voor 76.5 punten.

Bron: KWPN

Terug