Nieuws

EK springen: Young Rider Stefanie van den Brink vijfde

11 07 2011


Het EK springen voor Young Riders in het Portugese Comporta werd afgesloten met een pittige individuele finale over twee manches. De Belg Nicola Philippaerts was oppermachtig en werd onbedreigd kampioen. De Nederlanders moesten genoegen nemen met volgprijzen.

Wouter Vos zat met Chelsea op het vinkentouw (vierde na de tweede kwalificatie), maar in de finale kon hij zijn sterke optreden geen vervolg geven. Met acht strafpunten in de eerste - hoge en technische - ronde bleef hij tot de kanshebbers behoren. Maar met twaalf strafpunten uit de tweede omloop viel Wouter terug naar de vijftiende plaats.
Ook Dominique Roelofsen speelde een hoofdrol in de spannende finale. Met S.Umonia I bleef ze foutloos in de eerste manche. 'Met één fout zou ik brons winnen. Helaas kreeg ik twee fouten, echte pechfouten. Heel jammer, als je zo dichtbij bent, dan is het zo zuur. Maar zesde van Europa is toch een mooie prestatie. Ik ben trots op mijn paard', aldus de amazone die bezig is aan haar laatste jaar bij de Young Riders (t/m 21).
Dominique finishte net achter Stefanie van den Brink. Het Rabobank Talententeamlid klom de laatste dag op van de elfde naar de vijfde plaats, dankzij vier en nul strafpunten met haar schimmel Verdi. 'Ik ben er heel erg blij mee. Mijn doel was een plaats bij de top tien en dat is gelukt. Het was een lange week, maar ik heb veel geleerd.' Stefanie won vorig jaar nog brons bij de junioren, toen met Wapper.
Collega Rabobank teamlid Hendrik-Jan Schuttert keek met gemengde gevoelens terug op het laatste EK bij de jeugd. Hij finishte met Up to Date als elfde. Op de laatste dag bleef hij twee rondes foutloos, goed voor de (gedeelde) dagzege. 'Een leuke bijkomstigheid. Ik ben het kampioenschap slecht begonnen. In één ronde - de eerste manche van de landenwedstrijd - heb ik mijn kansen verspeeld. Over Up to Date ben ik tevreden: hij sprong om op het podium te komen. Een elfde plaats is netjes, maar ik had wel iets meer gehoopt en verwacht, individueel en met het team.'

Individueel eindklassement (na vijf omlopen):
1. Nicola Philippaerts (BEL) Carlos V.H.P.Z. 1,98
2. Martin Fuchs (SUI) Principal 9,00
3. Katrin Eckermann (GER) Carlson 16,72
5. Stefanie van den Brink Verdi 17,83
6. Dominique Roelofsen S Umonia I 18,29
11. Hendrik-Jan Schuttert Up to Date 22,01
15. Wouter Vos (Apeldoorn) Chelsea 28.08

Bron: KNHS

Terug