Nieuws

Goede springpaarden in Friesland

22 07 2011


Op de Centrale Keuring van Friesland, die gisteren bij de WB Stables in Warga werd gehouden, was er met name bij de springpaarden sprake van goede kwaliteit. Dit werd direct al zichtbaar bij de sterke groepen veulens.

Bij de driejarigen kwam de titel op naam van Dorina (v.Indoctro) van f/e Fa. Luimstra uit Surhuizem, die samen met vier andere merries is uitgenodigd voor de Nationale Merriekeuring. Dorina heeft een schitterend, langgelijnd model, had op de stamboekkeuring al goede cijfers voor galop (80) en vrij springen (85) ontvangen en liet aan de hand een patente draf zien.

Op de tweede plek in de kopgroep van de driejarigen eindigde de heel aansprekende Dubai Medico (v.Cantos, fokkers G.B. de Kool uit Bergambacht en R. de Haas uit Bergambacht) van HBC Stal uit Noordwolde. Bij de vier- tot en met zevenjarigen kwam de vierjarige kersverse elitemerrie Cato (v.Stalypso) van f/e F. Swierstra-Luinstra uit Hichtum op kop. Deze goed gemodelleerde merrie moest in de kampioenskeuring toch het hoofd buigen voor de beste driejarige Dorina, die de kampioenstitel bemachtigde.

Bij de tweejarige merries kwam de veel op haar vader lijkende Elrinda (v.Harley VDL, fokker S. Wolters en J.E. Wolters uit Feerwerd) van VDL Stud op kop.

De veulens waren van goede kwaliteit. Van de 12 voor de kopgroep uitgenodigde springveulens mogen de beste negen door naar Ermelo. Tot kampioen werd de sterk gebouwde en goed galopperende Mr.Blue-dochter Gelena VDL van f/e VDL Stud gehuldigd. Tweede werd de rassige Giorgio Armani HD (v.Quality Time) van mevr. De Haan-van Dijk uit Hoornsterzwaag.
Bij de dressuurveulens kregen de beste drie een uitnodiging voor Ermelo, uit een kopgroep van vijf veulens. De extra bewegende Grootmeester (v.Charmeur) van f/e J. Gnodde uit Terschelling bleek een maatje te groot voor zijn concurrentie dankzij zijn goede houding en fraaie bewegingstechniek. Tweede werd de grootramige Giulilanta (v.Jazz, fokker A. Vogelaar en J. Knol uit Surhuisterveen) van Emmy de Jeu uit Oosterstreek.

De kopgroep driejarige dressuurmerries kende een duidelijke winnares in de langgelijnde Dexandra (v.Rhodium, fokker J. Gaal uit Oldemarkt) van J. Amarins Kuipers uit De Hoeve. Op de stamboekkeuring behoorde ze al tot de besten dankzij haar score van 80/85 en op de CK vandaag liet ze opnieuw een lichtvoetige bewegingsvorm, ruim voldoende zelfhouding en een fraai model zien. De tweede plaats in de kopgroep was voor de Westpoint-dochter Destiny AM van fokker C.G. Planken uit Baaiduinen en mede-geregistreerde VDL Stud uit Bears. De met een goed achterbeengebruik gezegende Bijou de Jeu (v.Florencio) van f/e Emmy de Jeu uit Oosterstreek kwam op kop bij de vier- tot en met zevenjarige merries. Zij werd direct elite verklaard, maar moest in de kampioenskeuring haar meerdere erkennen in Dexandra.

De Pavo Cup-selectie leverde in Warga zes geselecteerde paarden op, waaronder vijf vierjarigen. Eén daarvan was de aansprekende Calanta elite (v.Johnson) onder Sarah van Fessem. Deze merrie was vorig jaar kampioene bij de driejarige merries op de CK in Friesland. Hoogste punten bij de vierjarigen gingen naar Chakakahn (v.Sir Donnerhall) onder Ellen Wynia, die 77,5 punten behaalde. Bij de vijfjarigen werd alleen de correct bewegende en sympathiek voorgestelde Becky (Fürst Heinrich) onder Janneke Out geselecteerd, zij kreeg 71,5 punten.

Bron: KWPN

Terug