Nieuws

Martien Liefhebber Fokker van het Jaar

12 08 2011


'De fokker van het jaar 2011 in de springrichting is een gedreven man, volhardend en met visie.' Met deze introductie werd zojuist op de KWPN Paardendagen bekend gemaakt dat Martien Liefhebber uit Hoornaar KWPN Fokker van het Jaar is geworden.

'Door gebruik te maken van uitstekend presterende merries heeft hij een hele rij nationale en internationale springpaarden weten te fokken', vervolgt het protocol bij de toekenning van de onderscheiding aan Martien Liefhebber. 'Dit heeft geleid tot een nummer één positie op de KWPN fokwaarderanking van één van zijn merries. Als kroon op zijn werk is afgelopen voorjaar de door hem gefokte Dutch Design goedgekeurd voor het KWPN. Zijn mening steekt hij niet onder stoelen of banken.'
De fokkerij van Martien Liefhebber begon bijna 40 jaar geleden met de aankoop van een jaarlingmerrie van de volbloed Cartoonist. Deze Octavia bleek later de stammoeder van o.a. het internationaal springpaard en Zangersheide goedgekeurde hengst Patent. Nog veel meer invloed op de fokkerij van Martien Liefhebber had de aankoop van de Le Mexico UTV merrie Uranda, zelf internationaal springpaard, moeder van de Voltaire dochter Electra en grootmoeder van de overbekende indextopper Harmonie. Harmonie, dochter van de keurhengst Calvados, was zelf internationaal springpaard onder Leon Thijsen. Ze heeft de predikaten elite, sport, preferent en prestatie. Is nu 21 jaar en moeder van het internationale springpaard Manet, v. Colino en de nationale springpaarden Litho v.Landon (tevens SBS goedgekeurd), en Wildcard v.Carnute. Vorig jaar bij de KWPN Paardendagen nog zeer goed elfde bij de zevenjarige springpaarden onder Dave Maarse.

De vrouw van Martien Liefhebber, Marlies, levert achter de schermen zeker ook een grote bijdrage aan de fokkerij successen van haar man. Haar mening over jonge paarden wordt niet onderschat, evenals de gegeven adviezen over hengsten. Verder doet Marlies de geboortebegeleiding op de stoeterij. Martien Liefhebber laat zijn jonge, zelf geselecteerde merries al sinds jaar en dag graag testen via de EPTM. Dit geeft hem vroeg informatie over de springaanleg en is voor hem een duidelijk selectie instrument. Met veel succes hebben merries uit zijn fokkerij de test doorlopen. Enkele bekende merries zijn: kampioen van Zuid Holland Wijffie, van Colino, 86,5 p., Apropos een Liefhebber, van Patent 85,5 p. en absolute topper, de genoemde Wildcard v. Carnute met 87 p. Bovendien laat Martien Liefhebber zijn beste paarden uitbrengen in de sport. Hiermee onderschrijft hij zijn visie om voor de fokkerij merries in te zetten die zelf top gepresteerd hebben.

Martien Liefhebber, ook fanatiek duivensport liefhebber, kan zeker vooruitstrevend genoemd worden. Destijds gebruikte hij veelvuldig de volbloed, liet als een van de eerste zijn merries testen, laat vele paarden uitbrengen in de sport, importeerde zelf de met vermogend springende Holsteiner hengsten Colino en Landon en maakt nu met succes gebruik van embryo transplantatie. Het vertrouwen van deze enthousiaste fokker in zijn eigen producten is steeds groot gebleken. Door de jaren heen is dit ook naar voren gekomen in de naamgeving van de fokproducten. Namen als Manet, Litho, Livius en Kabinett zijn vrij traditoneel. Gewaagder zijn al: Neutje, Sex Appeal Wijfie en Callgirl. Humoristisch en wellicht trendsettend zijn de namen van de jongste generatie sportpaarden: Ach jee 'n Liefhebber, Das nou 'n Liefhebber, Don't forget Liefhebber en Definitely A Liefhebber. De laatste is overigens omgedoopt in Dutch Design, zoon van Dollar dela Pierreen Harmonie en werd dit voorjaar KWPN goedgekeurd met een 9 voor het vermogen. Met deze goedkeuring is een droom in vervulling gegaan.

De vele gefokte internationale sportpaarden, predikaatrijke fokmerries en goedgekeurde hengsten leveren deze markante persoonlijkheid een ware oeuvre prijs op: Fokker van het Jaar 2011: Martien Liefhebber.

Bron: KWPN

Terug