Nieuws

Familie Jansen dressuurfokkers van het jaar

13 08 2011


Op de KWPN Paardendagen is de familie Jansen uit het Gelderse Joppe uitgeroepen tot Fokkers van het Jaar 2011 voor de richting dressuur.

Hun fokproduct, de KWPN-hengst Wynton, werd afgelopen winter Indoorkampioen ZZ-Zwaar met Madeleine Witte-Vrees. Deze nog jonge, nu achtjarige hengst werd in 2007 verrichtingskampioen en reserve kampioen in de Pavo Cup. Een jaar later won Wynton de GMB Hengstencompetitie, de Pavo Cup en eindigden ze op de vierde plaats tijdens het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden. De hengst wordt nu verder opgeleid voor het allerhoogste niveau.

Met zijn dochter Davigna, reservekampioen van Noord Brabant bij de driejarige dressuurmerries, heeft hij zijn visitekaartje afgegeven in de fokkerij. Deze driejarige voorlopige keurmerrie is ook gefokt door de familie Jansen uit de stammoeder Annabel.

De naam Annabel kan met respect uitgesproken worden. Deze nu veertienjarige dochter van De Niro is elite en preferent en heeft al jaren de hoogste fokwaarde. Een unieke plaats, die ze zeker ook te danken heeft aan haar fantastische EPTM, met een 9,5 voor geschiktheid als dressuurpaard. Die aanleg heeft ze doorgegeven aan haar beide goedgekeurde zonen Bretton Woods en Chagall D&R.

Grietje en Hans Jansen waren oorspronkelijk gericht op de Duitse dressuurfokkerij. Hengsten als De Niro, Romancier en Rubinstein in hun fokstammen zijn daar voorbeelden van. In de loop der jaren kwam het KWPN-dressuurpaard steeds meer in beeld. Nauwlettend werden keuringen en scholingen gevolgd. Na enkele verdienstelijke nakomelingen van de Olympische preferente hengst Ferro, werd voor Annabel de KWPN-hengst Johnson gekozen. Het resultaat was een zwart hengstveulen. Met gevoel voor historie werd de naam Bretton Woods gekozen.

Ondertussen weten we dat Bretton Woods de VSN finale won, reserve kampioen was in de Pavo Cup en KWPN-goedgekeurd is met maar liefst 84,5 punt voor zijn verrichtingen. Vorige week tijdens het Wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden in Verden reikte hij onder Emmelie Scholtens naar een zeer verdienstelijke derde plaats.

Gelijktijdig met Bretton Woods werd nog een fokprodukt van de familie Jansen ingeschreven als KWPN-dekhengst. Beter gezegd heeft dochter Welmoed de combinatie Jazz x Annabel bedacht en later voor haar verjaardag cadeau gekregen. Als ouders wil je natuurlijk het beste voor je dochter. Toen konden ook de Grietje en Hans nog niet bevroeden, dat het hengstveulen uit zou groeien tot de KWPN-hengst Chagall. Chagall D&R is inmiddels in eigendom van de President Stables. Met veel gevoel voor kwaliteit werden o.a.Wynton, Bretton Woods, Chagall en Divagna gefokt. Deze fokresultaten hebben de familie Jansen uit Joppe de mooie titel opgeleverd: KWPN-Dressuurfokkers van het Jaar 2011.

Terug