Nieuws

Halfzus Vitalis krijgt hoogste punten

17 12 2011


De laatste EPTM van het jaar eindigde deze week in het Drentse Sleen. Veel merries kregen de benodigde 75 punten om te slagen, maar van een echte uitschieter kan niet worden gesproken.

In de springrichting wist Tolan R-dochter en NMK-merrie Dalentine (f/g J.H. Lamtink uit Almelo) van W.J.M. en A.E. Bouwhuis uit Hellendoorn de hoogste score te vergaren. Ze kreeg 79,5 punten. Henk Dirksen: "Een bloedmerrie die iets op de voorhand galoppeert, maar daarin wel veel afdruk en souplesse heeft. Ze springt snel van de grond waarbij ze de sprong achter goed afmaakt. Gedurende de test heeft ze veel progressie gemaakt."

Een half puntje minder kreeg Divola (Up To Date uit Nivola keur v.Voltaire, f/g J.H. Koers uit Hijken). "Een scherpe merrie, die zeer goed galoppeert met een goede afdruk en balans. Springen doet ze met veel overzicht en afdruk", aldus Dirksen over de merrie die een 8,5 kreeg op de galop. De zevenjarige Zoe Della Omia N (v.Quasimodo Z, f/g H. Reinders uit Emmen) slaagde eveneens, zij kreeg 77,5 punten op haar protocol met een 8,5 voor de reflexen en de techniek. Henk Dirksen: "De basisgangen bij deze merrie zijn wat kort en stug, maar als ze begint te springen, zie je een heel ander paard. Ze springt vlug van de grond met veel lichaamsgebruik en lijkt ook over veel vermogen te beschikken."

Bij de dressuurpaarden werd de enige score boven de 80 punten gerealiseerd. Deze mooie score van 82,5 was voor Spielberg-dochter Dalivia (fokster Willeke Bos uit Wijdewormer) van Stal 104 BV uit Wijdewormer. Zij heeft dezelfde moeder als Vivaldi-zoon Vitalis, die op dit moment meedoet aan de Hengstencompetitie in het kader van de hengstenselectie onder Hans Peter Minderhoud. "Een grote, langgelijnde merrie die opwaarts gebouwd is en veel schoft heeft. Ze beweegt ook met de schoft omhoog en heeft van nature veel houding en balans. Haar achterbeengebruik en beentechniek zijn goed, en in draf gaat ze al mooi zitten en doet hierin al goede dingen", weet Dirksen. Met 75 punten voor exterieur werd de merrie ruimschoots ster.

Sandreo-dochter Dinja Derma (f/g G. Pat uit Schoonebeek) heeft veel progressie gemaakt gedurende de test, en is sterker geworden. "Deze merrie toonde een goede beentechniek in alle drie de gangen. De galop valt op door het goede achterbeengebruik en lichaamsgebruik." Dinja Derma kreeg 77 punten, met een 8 op de stap en galop.

Bron: KWPN

Terug