Nieuws

Padinus en Ovidius beheersen vrijspringen in Saasveld

04 03 2008


Adessa H2 was gisteravond de afgetekende winnares van de vrijspringcompetitie in Saasveld. De juryleden Eric Naberink en Pieter Kersten konden dikke achten en negens kwijt aan de dochter van Padinus, gefokt door en in eigendom van Toon Holkenborg uit Haaksbergen.

In de groep driejarige paarden domineerde Padinus, zoals Ovidius opvallend aanwezig was bij de vierjarigen. De lichtvoetig van de grond springende Zandokan (Ovidius x Grannus) van SB Stal uit Vroomshoop was duidelijk de beste bij de vierjarigen, maar bij het vergelijken van de cijfers, als slotstuk van een gezellige, door zo'n 300 liefhebbers bezochte avond, was Adessa H2 (Padinus x Odessa van Burggraaf) de ware kampioene.

De 14-de editie van de Twentse vrijspringcompetitie had veel kwaliteit. Zoals altijd waren de driejarigen nog een klasse beter dan de vierjarigen; veel paarden van de oudste categorie lopen immers al onder het zadel. Toch waren er opvallend veel goede driejarigen en de hoogste drie geplaatste driejarigen scoorden meer punten dan de kampioen van de vierjarigen.

Adessa H2 sprong overal bovenuit, letterlijk en figuurlijk: een prachtig sportlijf, zeer goede, atletische bewegingen en voorbeeldige springmanieren, het zat allemaal in die mooie sportmerrie van Toon Holkenborg, die deze Holsteinse stam al vele generaties met succes uitbouwt.

Enige tijd bivakkeerde Atanja, door B. Ophof gefokt uit de stam van Gert Jan Heijting, als tweede op de voorlopige ranglijst, achter haar halfzus Adessa. Maar de vermogende en goed terugspringende Aquira van Stoeterij Fomia, kwam dan toch langszij en splitste de beide Padinus-dochters die als eerste, respectievelijk derde eindigden. De tweede bezichtigingshengst Ai Ai Ai (Lucky Boy x Coriano) beschikt in alles over zeer veel souplesse en eiste de vierde plaats op.

Bij de vierjarigen herhaalde zich het scenario van de driejarigen. Even leek het erop dat één hengst de competitie volledig zou overheersen, toen na het overtuigende optreden van Zandokan ook nog eens halfbroer Zagneb (Ovidius x Calvados) van C. Viscaal zich meldde voor de tweede plaats. Maar toen verscheen de mooie, goed ontwikkelde en fijn galopperende Zolitaire ten tonele. De Cantos-dochter van A. Coremans eiste met haar vlugge reflexen en vermogen de tweede plaats op achter winnaar Zandokan.

Terug