×

Nieuws

Dubbeldam vijfde in Global Champions Tour

13 04 2008


In de eerste kwalificatiewedstrijd van de Global Champions Tour in het seizoen 2008, die zaterdagavond in de golfstaat Qatar werd verreden, hebben de vier Nederlandse deelnemers goed gepresteerd. Oud-Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam was met BMC Up and Down het meest succesvol, hij eindigde als vijfde. Winnaar werd de Ier Dennis Lynch met Lantinus.

Alois Pollmann-Schweckhorst werd met Lord Luis tweede, net voor de Zwitser Steve Guerdat met Jalisca Solier. Judy Ann Melchior koos voor een foutloze rit zonder risico's en daarin slaagde de jonge Belgische amazone met Aktion Pur Z, waardoor zij als vierde eindigde.

In de eerste manche bleven Dubbeldam en Albert Zoer met Okidoki foutloos, samen met zeven andere combinaties. Dankzij een goede tijd plaatste ook Leopold van Asten zich met VDL Groep Fleche Rouge - ondanks een springfout - bij de eerste achttien die van start mochten gaan in de tweede ronde. Gerco Schröder had de pech dat zijn paard Eurocommerce Monaco al op de tweede hindernis een fout maakte. Toen even verder tijdens de rit nog een paal viel waren zijn kansen verkeken. Hij moest genoegen nemen met de weinig tevreden stellende 29e plaats in de einduitslag.

Opvallend was dat vele Duitse topruiters tegen fouten aanliepen. Alleen Allois Pollmann-Schweckhorst plaatste zich zonder springfouten voor de tweede manche. Ruiters als Ludger Beerbaum, Marcus Ehning en Meredith Michaels-Beerbaum lukte het zelfs niet om zich voor die tweede ronde te plaatsen. Ook favorieten voor de zege op voorhand als John Whitaker en Jos Lansink met Spender S wisten zich niet voor de tweede manche te plaatsen.

In de tweede ronde wist Leopold van Asten foutloos te blijven, waardoor hij als negende eindigde. Albert Zoer leek met Okidoki op weg naar een hoge klassering, tot aan de zware oxer van de hoofdsponsor. Daar tikte Okidoki even tegen een paal, die prompt viel. Geen plaats in de barrage, maar slechts een tiende plek als klassering was het resultaat.

Jeroen Dubbeldam startte als één na laatste in de barrage. Hij had zich ingesteld op een hoge klassering en gaf vanaf de eerste hindernis vol gas. Het lukte niet. BMC Up and Down raakte licht de achterste balk aan van de tweede hindernis in het barrageparcours, een zeer zware oxer. "Ik wist toen dat er niet meer in zou zitten dan een vierde of vijfde plaats. Zo'n gedachte is niet goed voor de concentratie en vervolgens ging het nog een keer fout. Vijfde en meer zat er niet in", aldus Dubbeldam, die 19.000 euro incasseerde, terwijl de hoofdprijs van 100.000,-- euro naar Lynch en zijn 'winnaar' Lantinus ging.

Gerco Schröder werd eerder die avond met Eurocommerce Seattle vierde in het 1.50 m. springen, waarin de zege ging naar de Duitser Marcus Ehing met Vulkano. Ehning had daags tevoren ook al een rubriek op zijn naam gezet met de Voltaire-zoon.

Bron: KNHS

Terug