Nieuws

Nederland verslaat Duitsers in Madrileense barrage

18 05 2008


De twee Nederlandse teams van springruiters die afgelopen weekeinde in actie kwamen tijdens landenwedstrijden in Kopenhagen en Madrid waren zeer succesvol. In Madrid kwamen maar liefst 14 landen aan de start en versloeg Nederland in een barrage de Duiters, die daarmee tweede werden. In Kopenhagen eindigde het Nederlandse team op de tweede plaats, achter Denemarken, in een veld met 13 landen.

In Madrid eindigde het Nederlandse team, bestaande uit Harrie Smolders met Exquis Oliver Q, Leon Thijssen met Olaf, Henk van de Pol met Dan 7-T en Piet Raijmakers met Van Schijndel's Rascin, na twee manches op 8 strafpunten. In de eerste ronde waren Thijssen en Van de Pol foutloos gebleven, terwijl Smolders en Raijmakers beiden één foutje maakten. In de tweede ronde bleven Smolders en Thijssen foutloos en werd Van de Pol geëlimineerd. Laatsgenoemde werd ernstig gehinderd door de zeer laag staande zon die hem verblindde. Raijmakers noteerde, net als in de eerste manche, één springfout.

Duitsland, die na de eerste manche aan de leiding ging met nul strafpunten, werd geconfronteerd met een springfout van Otto Becker met Con Air en Max Kühner met Acantus. Thomas Mülhbauer, die in de eerste ronde 20 strafpunten noteerde met Asti Spumante, bleef in de tweede ronde foutloos. Thomas Voss met Leonardo B moest daarop foutloos blijven om de zege voor Duitsland veilig te stellen. De winnaar van Hamburg maakte echter een springfout en staakte daarna de strijd.

In de daardoor noodzakelijk geworden barrage ging Harrie Smolders als eerste van start. Smolders reed een rustige en safe rit met als doel foutloos te blijven. Dat lukte, waardoor alle druk op de schouders van Voss werd gelegd. Die bezweek en behaalde het resultaat van 14 strafpunten.

In totaal konden in de eerste ronde met 56 ritten elf foutloze ritten worden genoteerd, terwijl het aantal eliminaties tot vier beperkt bleef. In de tweede ronde met zeven landen aan de start konden nog eens negen foutloze ritten worden genoteerd. Slechts twee ruiters - Leon Thijssen en de Fransman Thimoté Anciaume - wisten in beide rondes de nul te handhaven. Na Nederland en Duitsland eindigde het Britse team op de derde met plek met in hun gelederen Rubert R, die tot medio vorig jaar door Ben Schröder werd gereden. Peter Charles rijdt nu deze hengst, die nu als Murkas Rubert R door het leven gaat. Met één springfout in de eerste ronde en een foutloze tweede manche leverde deze hengst een belangrijke bijdrage aan de derde plek van het Britse team. Deze plek moest worden gedeeld met de Noren, die eveneens op 12 punten eindigden.

Bron: KNHS

Terug