×

Nieuws

Best Breeder 1): Paul Schockemöhle, ongeëvenaard

14 08 2018


Drievoudig Europees kampioen springen Paul Schockemöhle (1981, 1983, 1985) kent zijn gelijke niet als het om de fokkerij van springpaarden gaat. Noch in getal, noch in kwaliteit. Elk jaar worden er zo’n 600 – 700 veulens geboren op zijn Gestüt Lewitz in het noordoosten van Duitsland. Paul Schockemöhle is eigenaar van duizenden paarden, maar hij kent elke individuele fokmerrie en volgt van nabij de ontwikkelingen van zijn fokproducten.
Dankzij merries uit doorgefokte prestatiestammen en het gebruik van zowel jonge, veelbelovende hengsten als bewezen topverervers, is Paul Schockemöhle de fokker van vele honderden internationale springpaarden die wekelijks successen oogsten over de hele wereld.

1) Als u kijkt naar uw beste fokproduct van 2017, wat is voor u de verklaring dat dit paard zo goed presteerde?

Het paard in kwestie is Chacoon Blue (Chacco Blue x Cartoon), nu 9 jaar oud, maar toen hij 8 was bleef hij 12 van de 15 keer foutloos op internationaal niveau met Philip Rüping. Hij komt uit een moederlijn die voor de volle 100 procent interessant is. In dit geval zou ik dus zeggen dat de genetische aanleg de belangrijkste reden was waarom ik Chacco Blue koos voor de moeder van Chacoon Blue. Die merrie springt met een perfecte techniek. Ze komt uit een fantastische Hannoveraanse moederlijn, nauw verwant aan Askan, het paard dat ik vele jaren geleden al voor een topprijs verkocht aan de sponsor van Gerd Wiltfang. Zelfs toen al, zo’n 50 jaar geleden, was dit een sterke moederlijn.
Ik koos Chacco Blue voor haar omdat ik zijn kinderen had gezien. Die kunnen en willen echt presteren.

2) Waar let u het meest op als u een merrie met een bepaalde hengst combineert?

De kwaliteit van een goed springpaard wordt bepaald door een combinatie van heel veel criteria – misschien wel 20 in getal. Techniek, vermogen, rijdbaarheid, galop, gezondheid enzovoorts. Exterieur speelt wel degelijk mee. Een hengst en een merrie kunnen elkaar ondersteunen om een paard voort te brengen dat fysiek geschikt is voor zijn werk.

3) Wat zijn uw drie favoriete bewezen hengsten?

Chacco-Blue: Technisch gezien was hijzelf niet ‘s wereld beste springpaard, maar als vererver is hij dat nu wel! Dat is echt te danken aan zijn instelling. Als je hem naar een muur van 2,5 meter had gereden, zou hij zonder blikken of blozen geprobeerd hebben erover heen te komen. Hij zou de andere kant niet hebben gehaald, maar hij had het wel geprobeerd en alles gegeven. Dat is het karakter dat je nodig hebt voor springpaarden.

Baloubet du Rouet: De verdiensten van dit paard – Olympisch kampioen, drievoudig wereldbekerwinnaar – zijn op zijn kinderen overgegaan. Uitzonderlijk!

Diamant de Semilly: Als derde zou ik veel hengsten kunnen noemen, maar omdat ik er maar één mag noemen moet dat Diamant de Semilly zijn. Zelf winnaar van wereldgoud en een paard met een buitengewone instelling.

4) Wat zijn uw drie favoriete jonge of ‘nieuwe’ hengsten?

Big Star, London en Presley Boy. Drie hengsten met een geweldige sportcarrière, alle drie heel goed gefokt. Ik hoop en verwacht dat hun nafok dezelfde weg zal gaan. In mijn fokkerij beperk ik mij niet tot mijn eigen hengsten. Ik sta open voor het beste van de wereld. Daar kijk ik naar als ik sperma inkoop. Zo’n 40 procent van mijn merries dek ik bij hengsten van anderen.

5) Bij welk stamboek registreert u uw veulens? Zou u bereid zijn uw veulens elders te registreren?

Mijn stamboek is Oldenburg International. Na de opsplitsing van Oldenburg en het springpaardenstamboek OS ben ik voorzitter van het bestuur geworden. Ik registreer dus de grote meerderheid van mijn veulens bij OS. Omdat mijn stoeterij Lewitz in Mecklenburg ligt, registreer ik daar ook wat veulens. En ik laat ook wat veulens in Hannover inschrijven.

6) Welk belangrijke ontwikkelingen verwacht u voor de nabije toekomst?

Ik denk dat de sport zich zodanig ontwikkelt dat we zware en onhandige paarden niet langer nodig hebben. De fokkerij gaat meer en meer in de richting van reactieve, soepele paarden.
De andere ontwikkeling merken we al, maar zal ook steeds belangrijker worden: opleiding. Onze klanten zijn – en zullen dat steeds meer zijn – ruiters die alleen goed geld willen neerleggen voor kant-en-klare paarden.

 

Terug