Nieuws

Best Breeder 2: Alfonso Romo let erop dat hengst en merrie elkaar qua exterieur aanvullen

21 10 2018


Nog niet zo lang geleden was Alfonso Romo een gepassioneerd internationaal springruiter. Tegelijkertijd begon deze succesvolle Mexicaanse zakenman te fokken op zijn beroemde stoeterij La Silla, met fokmerries die carrière hadden gemaakt op het hoogste niveau, zoals Renate la Silla, Osta Carpets Carrera en Armonia.

Geen wonder dat Alfonso Romo tot de succesvolste fokkers van internationale springpaarden ter wereld behoort. We stelden aan Romo dezelfde vragen als we eerder deden aan Paul Schockemöhle.

1) Uitgaande van uw fokproduct dat in 2017 het beste heeft gepresteerd, wat is uw verklaring voor dit succes?

Het eerste paard waaraan ik denk is Breitling LS, de wereldbekerwinnaar van Beezie Madden. Hij is een zoon van Quintero La Silla uit Armonia La Silla (v. Acord II), een intelligente merrie met een uitstekend exterieur. Ze is elastisch, licht, bijna een volbloed qua bouw, moedig en een voorzichtig springpaard met een geweldige techniek. We kozen Quintero voor haar vanwege zijn vermogen, zijn krachtige achterhand en zijn bewezen status als Grand Prix-springpaard.

En dan moet ik toch ook Rubens La Silla noemen, van Rebozo La Silla en Channel (v. Cash). Een paard met heel veel springaanleg en vermogen, versterkt door zijn bloedlijnen. Zijn moeder Channel was een Grand Prix-merrie onder het zadel van Gerardo Tazzer. Een mooie, grote merrie met veel kwaliteit en sprong. Vader Rebozo nam met Rodrigo Pessoa deel aan het Wereldkampioenschap. Een hengst met een heel stabiel karakter, een groot hart en veel vechtlust. Hij had een partner nodig met kracht en kwaliteit en een groter frame.

Maar de vraag naar het waarom van ons foktechnische succes kan niet worden beantwoord zonder ook Chela La Silla van Ashlee Bond te noemen, de dochter van Chapultepec La Silla uit de Grand Prix-merrie Elisa La Silla (Tlaloc La Silla x Polydor). Moeder Elisa La Silla was qua bouw misschien wat ouderwets, maar ze was zeer vermogend en moedig. Chela’s vader, de SF-hengst Chapultepec (ex Fergar Mail), was een scherp en intelligent springpaard. Hij leverde bloed, kracht en een uitstekende galop aan deze mix.

2) Wat is voor u tegenwoordig doorslaggevend als u de combinatie van hengst en merrie overweegt?

Wij fokkers moeten een paard voortbrengen dat atletisch en uitgebalanceerd is, met de instincten van een groot springpaard. Het moet moedig zijn, lenig, intelligent, vermogend en met dat speciale beetje bloed waarmee winnaars zich onderscheiden. Zo’n paard heeft ook een uitstekende galop nodig, een goed temperament en instelling. Daarnaast een adequaat exterieur om gezond te zijn en de belasting te kunnen verdragen, zoals de moderne sport vereist. Voor ins is het belangrijkste dat we een kwaliteitsvol springpaard fokken. En, om antwoord op de vraag te geven, we letten er daarbij op dat het exterieur van de hengst en dat van de merrie elkaar goed aanvullen.

Maar als ik nu eens twee genieën met elkaar mag vergelijken, paarden waar wij heel veel van hebben geleerd, dan zie ik aan de ene kant Montemorelos La Silla (v. Calypso II) – 1.78 m groot, 674 kilo zwaar, zeer lang lijf, lange benen – en aan de andere kant Ninja La Silla (v. Guidam) – 1.63 m klein, 480 kilo zwaar. Beide waren Olympische paarden, met een fantastische aanleg, en beide hadden alle kwaliteiten die hierboven zijn genoemd, naast de echte wil om zich voor hun ruiter in te zetten.

3) Wat zijn uw drie favoriete bewezen hengsten?

Chapultepec La Silla, een paard met een spectaculaire manier van springen, een paard met macht, maar tegelijk ook een feest om te rijden.

Casall La Silla. Hij was feilloos consistent in zijn wil om te winnen en in zijn gezondheid. Een ware kampioen, een winnaar, zelfs in zijn laatste Grand Prix.

Riscal La Silla, zoon van een volbloed (Risueño La Silla). Hij had een ongelooflijk vermogen, een echt karakter en bloed. Hij drukte zijn stempel op La Silla. Ze zeggen wel eens dat het bloed met de generaties weer verdwijnt, maar Riscal LS heeft een vooraanstaande rol gespeeld bij het in stand houden van het bloed in ons fokkerijprogramma.

4) Wat zijn uw favoriete jonge of ‘nieuwe’ hengsten?

Cantarel La Silla (Chapultepec La Silla uit de Grand Prix-merrie Hirtin (Chica Bay) van Carolus I.
Hij kan fantastisch bewegen, heeft een uitstekende springtechniek en heeft prachtige veulens op de wereld gezet.

Prestigio La Silla (Presley Boy uit de Grand Prix-merrie Channel van Cash). Hij wordt op dit moment in Frankrijk uitgebracht, een heel betrouwbaar paard met een afstamming van topatleten.

5) Bij welk stamboek registreert u uw veulens. Zou u bereid zijn dit elders te doen?

Alle paarden die op La Silla worden gefokt worden uitsluitend bij het La Silla-stamboek geregistreerd. Het originele, registrerende stamboek van een paard zou te allen tijde gerespecteerd moeten worden, ook al gaat het om een hengst die door tal van andere stamboeken wordt goedgekeurd.

6) Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen die u verwacht voor de nabije toekomst?

De wereld heeft vandaag de dag revolutionaire economische en politieke veranderingen ondergaan. Dat heeft in veel landen wel degelijk effect gehad op de paardenfokkerij. Fokkers zagen zich gedwongen hun productiecapaciteit te verminderen. Hierdoor zijn belangrijke elementen van een waardevolle genenpool verloren gegaan. In Mexico bevinden we ons ver verwijderd van het mekka van sporten fokkerij, dus hebben we niet de enorme keus die mensen in Europa hebben als het om sperma gaat. Om goed bij de tijd te blijven, proberen we het beste sperma en de beste merries te kopen om onze bloedlijnen te versterken.

Op het welzijnsvlak wil ik benadrukken dat we geduldig moeten zijn. We moeten jonge paarden de kans geven op een lange en gezonde loopbaan in de sport. De meeste fokkers beginnen hun paarden al op jonge leeftijd te trainen om ze snel te kunnen verkopen, vaak als ze nog te jong zijn en nog niet eens helemaal ontwikkeld. Bij een paard is het skelet pas bij 6 jaar voldoende ontwikkeld en vaak worden paarden al bereden en wordt ermee gesprongen als ze nog maar 3 zijn. Iets van het wezen van de sport – en tot op zekere hoogte ook de eerlijkheid van de sport – is verloren gegaan. De training is erg kunstmatig geworden. Op ‘La Silla’ worden de paarden niet geprepareerd en ze worden niet geslagen.
De sport is erg duur geworden. En de enige paarden die hun geld goed opbrengen zijn de uitzonderlijke paarden. Er is minder vraag naar het gemiddelde nationale springpaard en dit ontmoedigt de fokkers. Paarden zullen eerst goed moeten leren springen voor ze op de markt kunnen worden aangeboden.

Als de sport aantrekkelijker en toegankelijker wordt voor de amateurs die nationaal willen rijden, dan geloven wij dat de paardensport populairder zal worden en dan zal er ook een grotere vraag naar paarden in alle categorieën komen.

 

Terug