Nieuws

Best Breeder: Koen De Brabander

17 06 2019


In de serie ‘Best Breeders’ nu een interview met Koen De Brabander, fokker van onder meer Flora de Mariposa.

1)Uitgaande van het fokproduct dat het afgelopen jaar het beste presteerde, wat is voor u de verklaring dat dit paard zo goed presteert? Heeft dat puur met de springaanleg te maken, of heeft bijv. verbetering van het exterieur hier ook mee te maken?


Mijn vader heeft de basis gelegd van mijn fokproducten, waardoor ik verder kan fokken uit een goede moederlijn. Dat in combinatie met een goede selectie van hengsten. In het verleden gaf mijn vader aan het exterieur echt aandacht, ik doe dit iets minder. Voor mij telt vooral een moderne bouw, veel bloed en goede mechaniek. Door hiernaar te streven ben ik best tevreden van mijn fokproducten.


2) Wat is vandaag de dag voor u het belangrijkste element om bij de keus voor een hengst en een merrie in aanmerking te nemen?
Ik houd veel rekening met de moederlijn. Vroeger zocht ik puur naar echte sporthengsten met goede resultaten. Nu kijk ik zeker even hard naar de moederlijn omdat dit toch ook wel een bevestigde waarde is.


3) Wat zijn uw drie favoriete bewezen verervers?
For Pleasure (vader van Flora de Mariposa): Flora was het eerste merrieveulen dat ik uit de moederlijn van mijn vader fokte. Door gebruik te maken van deze tophengst is mijn fokkerij in een stroomversnelling gekomen. Deze hengst was me vanuit mijn kindertijd bijgebleven omdat deze zo een mooi en lang parcours heeft afgelegd in de paardensport.

Diamant de Semilly: Dit paard geeft heel wat vermogen en een goede galop door aan zijn nakomelingen. Er zijn ook heel wat internationale paarden uitgekomen. Daarom heb ik hem zeker ook al gebruikt in mijn fokkerij (oa een kleindochter van Flora).

Heartbreaker: Deze hengst vind ik super maar heb ik helaas nooit gebruikt in mijn fokkerij, dit is misschien wel een gemiste kans. Misschien gebruik ik ooit wel eens een van zijn goede nakomelingen omdat hij super sprong en heel voorzichtig was. Deze zomer zag ik deze hengst nog staan bij “team Nijhof” in Nederland en ik was onder de indruk van zijn voorkomen.

4) Wat zijn uw drie favoriete jonge hengsten
Poker de Mariposa: Poker komt uit onze eigen fokkerij van “de Mariposa”. Met als moeder (Ilena de Mariposa) en grootmoeder (Flora de Mariposa) die toch al heel wat gepresteerd hebben onder het team van “haras de Clarbec” ,is dit een veelbelovende hengst naar mijn gevoel. Na zijn goede prestatie in de derde fase van de BWP hengstenkeuring werd hij 2e. Nadien werd hij voor de helf verkocht naar Kees van Den Oetelaar en Team Nijhof waar hij super gecoached wordt en waar hij vele kansen zal krijgen.
Nixon van ’t Meulenhof: Deze hengst sprong zeker in het oog tijdens de hengstencompetitie. Nixon komt ook uit een goede moederlijn waar al een paar internationale paarden uitkomen, waaronder Emerald. Dit paard beschikt over een zeer goede achterhand en ik vind dit ook een zeer mooi paard.
Lector van den Bisschop: Deze komt uit een sterke moederlijn en de vader (Bamako de Muze) geeft ook heel wat goede springpaarden. Het paard toont heel wat vermogen. Ik vermoed dat we nog veel van dit paard zullen horen.
Ik heb deze drie hengsten het voorbije dekseizoen gebruikt in mijn eigen fokkerij.

5) Bij welk stamboek registreert u uw veulens en waarom? Zou u bereid zijn uw veulens elders te registreren?
Ik kies steeds voor BWP stamboek. Grotendeels omdat mijn vader jarenlang in het bestuur van BWP gezeten heeft en we dit thuis altijd gezien hebben. Ik ben ook tevreden van de manier waarop BWP werkt en waarvoor ze staan.

6) Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen die u verwacht voor de nabije toekomst?
Vroeger werd er veel gefokt naar vermogen maar de sport is toch wel veranderd. Het moet allemaal heel snel gaan met lichtvoetige paarden met veel bloed. Daar streef ik ook naar. Maar het is volgens mij ook zeker zo belangrijk nog te streven naar een braaf paard die gemakkelijk te berijden zijn. Dit is toch ook een pluspunt in de handel.

 

Terug