Wordt HT-lid

Nieuwsberichten


Goede springmerries op CK Utrecht

23 jun. 2008

De zevenjarige Uropo (v.Heartbreaker) was de kampioene van de eerste Centrale KWPN-keuring. De sport-merrie versloeg daarmee de driejarige Assivona (v.Numero Uno). Bij de dressuurmerries ging de titel naar de goed bewegende Tango-dochter Arrial, die niet werd uitgenodigd voor de NMK. Een goede groep springveulens werd aangevoerd door de extra gemodelleerde Unaniem-zoon Dexter. Bij de dressuurveulens won de rassige Vivaldi-zoon Divaldi.

De provincie Utrecht organiseerde dit jaar voor het eerst een Centrale Keuring op Stal Groenendaal in Bunschoten. De paarden werden beoordeeld door Arie Hamoen, inspecteur Henk Dirksen en Sjef van Rijswijk.

De beste driejarige springmerrie, Anjony Fira (Tygo uit Mendigo Fira ster v.Ahorn) van Wilbert Beukens, kreeg wél een uitnodiging voor de NMK, maar niet voor de kampioenskeuring. Die was alleen voorbehouden aan paarden van eigenaren uit de provincie Utrecht. Wilbert Beukens, in het dagelijks leven werkzaam bij Egbert Schep, woont in het Brabantse Dongen. Hij fokte de grootramige Tygo-dochter samen met zijn moeder T.E. Beukens-Bouma uit Nijemirdum.

Ook uitgenodigd voor het NK vrij springen is Assivona (Numero Uno) van L.J. Heemskerk en Lauw van Vliet. In Bunschoten eindigde ze als tweede bij de driejarigen, maar omdat haar eigenaren wel in Utrecht wonen mocht ze naar de kampioenskeuring. Assivona is een volle zus van de KWPN-gekeurde hengst Unaniem, die goede veulens toonde.

In de kampioenskeuring moest Assivona haar meerdere erkennen in de zevenjarige rassige Uropo (Heartbreaker). Egbert Schep kocht de moeder met Uropo aan de voet, zeven jaar geleden van fokker W. Coppes uit Slagharen. Op de stamboekkeuring werd ze ingeschreven met 85 punten voor zowel exterieur als het vrij springen. De opvallend gemodelleerde merrie loopt in de sport op ZZ-niveau met Richard Kapteyn en sprong als vijfjarige in de finale op het WK in Lanaken. Ze bracht als drie- en vierjarige twee veulens, één van een niet-gekeurde hengst en één van Air Jordan Z. Egbert Schep heeft uit dezelfde moeder onder meer nog de achtjarige Talent (v.Lancelot), die in het ZZ springt met Giovanni Romano. Overgrootmoeder Anita (Arville) prest v.Notaris is via de nationaal springende Manieta (Princes, v.Ircolando) grootmoeder van de KWPN-hengst Zapatero VDL (v.Chin Chin). Voor Uropo krijgt de sport de absolute voorrang, moeder O-Jay wordt ingezet voor de fokkerij bij Schep. O-Jay heeft een veulen van Warrant aan de voet en is dragend van Casall.


Bij de vier- tot en met zevenjarige springmerries viel ook de Heartbreaker-dochter Uluciene (uit Eluciene keur pref prest v.Jasper) van Zilfia´s Hoeve in positieve zin op. De scherp gemodelleerde merrie werd vlot voorlopig keur verklaard. Ze was al in het bezit van het sportpredikaat. In totaal werden zeven oudere merries voorlopig keur verklaard, de meeste met sportprestaties of een goede test op hun naam.
Bij de driejarige springmerries werden naast Anjory Fira (v.Tygo) en Assivona (v.Numero Uno) ook de merries Ambola (Triomphe uit Bambola ster v.G Ramiro Z) van fokker H.G. Achterberg, Ajelsinaa (Burggraaf uit Norsinaa elite v.Nimmerdor) van N.A. Toonen en Azkaban (Calvados uit Oxanne B keur v.Burggraaf) van N.A. Toonen in graad verhoogd.

Er waren slechts twee driejarige dressuurmerries in Bunschoten. De goed gemodelleerde, charmante Jazz-dochter Adaula (uit Hidaula ster pref v.Rossini) van P. van Doorn had in beweging meer moeten overtuigen. Met meer techniek en kracht in de benen bewoog de Tango-dochter Arrial (uit Imperial pref sport dres v.Ulft) van T. van Vliet uit Odijk.

Arrial werd kampioene, al werd ze niet uitgenodigd voor de NMK. Beste bij de vier- tot en met zevenjarige dressuurmerries was de fijn bewegende Umelia (Ferro uit Lamelia keur pref v.Glendale) van fokker G. Kolbach. De merrie loopt in de Z-dressuur.

Bij de veulens konden er wel tickets voor Ermelo worden vergeven. De vier kopnummers van de veulenrubrieken werden allen uitgenodigd. Met name de springveulens maakten een goede indruk. Het hengstveulen Dexter (Unaniem uit Tabitha v.Clinton) van Martine Helsloot uit Kockengen kon met plezier tot kampioen worden gehuldigd. De patent galopperende, sterk gebouwde Unaniem-zoon liet onder meer het beste merrieveulen, de rassige Ustinov-dochter Dominca (uit Quintana Z ster prok v.Quick Star) van N.A. Toonen achter zich. Bij de hengstveulens stonden drie Unaniem-zonen bovenaan. Ze combineerden goede modellen met dito bewegingen.

Bij de dressuurveulens ging de titel naar Divaldi (Vivaldi uit Whisper elite v.Sir Sinclair) van R. de Lange uit Maarsbergen. In beweging ging het rassige hengstveulen goed met de schoft omhoog. Moeder Whisper was twee jaar geleden de beste op de centrale keuring van Utrecht. Het beste merrieveulen was de Santano-dochter Djambalaya (uit Rosjade keur sport dres v.Democraat) van Meike Barnshoorn. Ze viel op door haar goede houding en fijne galoppade.

Na afloop van de keuringsrubrieken kwamen de vierjarige springpaarden in de baan, om zich te selecteren voor de VION-cup. Inspecteur Henk Dirksen beoordeelde de paarden samen met Sjef van Rijswijk. Echte uitschieters waren er niet, de hoogste punten gingen naar de Hemmingway-dochter Z.Ilja onder Richard Kapteijn.

Eén van die paarden was de VSN-kampioen Zakenman (Burggraaf uit K.Zelusiena pref prest v.Ladalco) onder Stefanie van de Brink. De kwaliteitsvolle bruine liet zien een goede sprong in huis te hebben, maar was tussen de hindernissen nog onstuimig en maakte een groene indruk. In totaal werden elf paarden geselecteerd voor de VION-cup, waaronder ook de aangewezen hengsten Zidane van Landzicht (v.Chin Chin) en Zacantos (v.Cantos).
In Bunschoten werden ook voorselecties voor de Pavo Cup verreden. De groep vierjarigen kenden diverse positieve uitschieters, vier paarden mogen naar de halve finale. Bij de vijfjarigen was de kwaliteit teleurstellend, alleen Winder-Don (Don Primero x Jazz) met Mireille Knippers wist boven de vereiste 68 punten-grens te scoren.

Bij de vierjarigen werden Zitina (v.Painted Black) met Liselotte Rootveld, So What (v.Sandro Hit) met Margreet Prosman, Ragazzo (v.Rosario) met F. Fortuin en Zizo (v.Hohenstein) met Sjoukje van Kooten geselecteerd. Laatstgenoemde is een halfbroer van de Gelderse KWPN-hengst Upperville (v.Cabochon). De sterk bewegende Zizo scoorde 75 punten. De hoogste punten gingen naar de zeer lichtvoetige So What (Sandro Hit x Donnerhall).

So What scoorde maar liefst 87,5 punten. Ze is een volle zus van de Oldenburgs gekeurde hengst Saturday en werd zelf bij het KWPN ster verklaard. De goed galopperende Ragazzo behaalde 81,5 punten, de stermerrie Zitina werd met 76 punten ook goed beoordeeld.

Snow
Snow
Snow
Snow