Wordt HT-lid

Nieuwsberichten


Darco en Sam R leveren Hendrix-kampioenen

15 jul. 2008

Don Diego, de Darco uit een Voltaire-moeder, maakte in de finale van de Hendrix-competitie afgelopen weekeinde zijn favorietenrol onder Pieter Keunen helemaal waar en won de strijd bij de vijfjarigen. Keunen reed Zorinte (Sam R x Mistral) naar de winst bij de vierjarigen.

Met heel veel kwaliteit aan de sprong en zeer veel balans in galop onderscheidde Don Diego zich nadrukkelijk. Hij heeft heel veel vermogen en is zeer goed rijdbaar, volgens jurylid Henk van den Broek. "Hij mocht misschien een iets flitsender voorbeen hebben, maar dat compenseert hij door zijn vermogen. En toen hij een keer een beetje dicht bij de driesprong kwam, was hij wel heel snel in zijn voorbeen. Dus dat zit wel goed".

Op de tweede plek bij de vijfjarigen eindigde de vosruin Wantano (Sheraton) onder Luc Steeghs. "De Sheraton is een goed paard, dat perfect voorgesteld werd door Luc", complimenteert Henk van den Broek de aan Stal Hendrix verbonden ruiter met zijn rijderij. "Wantano was elke sprong hetzelfde, deed goed z'n best en heeft een goede instelling. Een fijn paard. Hij mocht misschien iets meer souplesse hebben".

Als derde ook een paard uit de stallen van de gelijknamige competitie. Deze Camillio Z (Chellano Z x Carthago Z) werd ook voorgesteld door Luc Steeghs. "Een paard met hele goede reflexen en snel van de grond. Hij opent heel mooi, maar blijft soms een beetje strak in de schouder. Waarschijnlijk komt dat door zijn voorzichtigheid. In de tweede manche waardeerde hij zich enorm op. Hij ging alleen maar beter springen", aldus Van den Broek.

Niet alleen de eerste drie vijfjarigen zijn in eigendom van Stal Hendrix. In totaal zijn zeven van de beste tien vijfjarigen in eigendom van de gebroeders Emile en Paul Hendrix. Henk van den Broek: "Zij hebben natuurlijk ook een stel hele goede ruiters die die paarden erg goed voor kunnen stellen. Hun paarden zijn rijtechnisch verder dan de meeste anderen. En dat scheelt toch veel, want daarmee voorkom je springfouten die een amateur met een heel goed paard misschien wel kan maken. Voornamelijk bij de vijfjarigen staken de Hendrix-ruiters er met kop en schouders bovenuit".

"Bij de vierjarigen zag je duidelijk verschil met de vijfjarigen qua kracht en fitheid. Ze zijn nog niet zo ver doorgetraind. Heel logisch natuurlijk, want als je vierjarige hier netjes rond moet lopen, dan moet 'ie toch al wel een keer of tien van huis af zijn geweest. Dat is niet niks voor die paarden. Sommigen deden in de tweede ronde, de finale, dan ook een beetje moe aan. Het flitsende nam toen een beetje af".

Toch konden Jack Neefs en Henk van den Broek goede punten kwijt. Wederom waren zeven paarden uit de top-tien (deels) in eigendom van Stal Hendrix. Pieter Keunen won met de Sam R x Mistral-merrie Zorinte. "Beetje een Mistral om te zien, maar snel van de grond, mooi openen van achteren en goede rijkwaliteiten. Ze werkt goed voor je in de ring", aldus Van den Broek.

Curaçao (Carpalo x Lordanos) werd tweede onder Malin Palmer. "Deze schimmel mocht iets meer openen, maar bukte wel mooi en was goed voorzichtig. Het mooie van de Hendrix-competitie is dat de paarden achter niks om de benen mogen hebben. Dus je kunt echt de natuurlijke aanleg van het paard beoordelen."

Op de derde plaats stond Zidaan (Corland x Bergerac) van Stal Thijssen en Van Boxtel. "Een hele mooie bruine, super te rijden, veel vermogen en een super galoppade. Hij mag misschien iets flitsender, maar dat is ook alles."

Snow
Snow
Snow
Snow